Три часа партиите в парламента не могат да се разберат за обща декларация за войната в Украйна

0
149
Снимка: Трибюн

БСП и „Възраждане“ нещо се дърпали

Три часа от началото на пленарния ден политическите партии в парламента не могат да се обединят около обща позиция на Народното събрание за войната в Украйна. Няколко пъти председателите на парламентарните групи се събират на общи заседания, но от тях досега така и не е произтекла обща позиция.

Формално имало желание за декларация от всички парламентарно представени политически сили, но още се изчиствали позициите.

Според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов две партии в парламента не приемат частта за санкциите в декларацията. Той не спомена имена, но вероятно има предвид БСП и „Възраждане“. Вчера ГЕРБ предложи една от точките в документа да бъде „призовава партньорите и съюзниците си в ЕС и НАТО да обмислят и наложат максимално строги санкции на Руската федерация“.

Намерение за обща декларация от парламента заяви още в началото на деня председателят на групата на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров, като до него бяха лидерите на всички останали парламентарно представени партии с изключение на Костадин Костадинов от проруската партия „Възраждане“. Според Гюров обаче все пак декларацията щяла да бъде съвместна.

„Нека стигнем до крайния вариант на общата декларация. Вярвам, че ще постигнем единна позиция“, каза и председателят на парламента Никола Минчев.