Три федерации на КНСБ излизат на протест срещу бюджета

0
192
Снимка: Фейсбук/ КНСБ

Демонстрантите искат 25% увеличение на заплатите

В подкрепа на организираните от КНСБ протести в цялата страна от различни структури днес от 11 часа пред служебния вход на сградата на Народното събрание ще излязат представители на федерация „Култура“, синдикат „Огнеборец“ и Съюза на транспортните синдикати в България. Те ще изразят несъгласието си с предвидени параметри на проектобюджета.

По-рано от синдиката изразиха подкрепа към протестните действия на работниците и служителите в сферата на културата и призоваха Народното събрание да осигури договореното 25-процентно увеличение за всички браншове в сферата.

Вчера президентът на КНСБ Пламен Димитров разговаря с Кирил Петков, като стана ясно, че увеличение на заплатите в МВР няма да има. Станало е ясно, че за повишение може да се говори с актуализацията на бюджета, предвидена за юли. Няма поети ангажименти с колко е възможно да се повишат основните заплати на униформените. Премиерът ги е уведомил, че плановете са да се съкратят 15% от служителите в МВР, но не е уточнено от кои структури ще бъде това. Не е обсъдено в детайли и намерението „Пожарна безопасност и защита на населението“ да бъде извадена от вътрешното ведомство.