Борисов на среща с туристическия бранш: Държавата да дава на фирмите по 10 лева на всеки влязъл турист /видео/

0
130
Снимка и видео: фейсбук

Шефовете на националния борд заявиха, че не срещат разбиране от министърката Балтова

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и представители на туристическия бранш се обединиха около идеята държавата дава по 10 лева на компаниите за всеки влязъл в страната турист, каквато практика има в Германия.

Срещата бе в централата на партията. Само преди дни Борисов имаше такава среща с туроператорите и ресторантьорите, за да се обсъди ситуацията с кризата.

Мартин Захариев, зам-председател на Националния борд по туризъм, заяви, че ГЕРБ са единствените, които ги канят, за да чуят какви са проблемите им и да се вземат някакви решения. Той представи своята идея на всеки влязъл турист в България, държавата да дава по 10 лв. на туристическия бранш.

„Това да бъде облечено в закон, а тези средства след това се връщат в държавния бюджет. Захариев заяви, че тази практика е въведена в Германия, където работи като часовник и те са готови да работят заедно с новия концесионер на летище София. Той подчерта, че до момента не е имало никакво разбиране от служебния министър на туризма Стела Балтова, като чакат следващия министър с надежда, че нещата ще потръгнат“, обясни той.

Полина Карастоянова, председател на борда, и Захариев подчертаха, че най-голямо разбиране и непрекъснат диалог са имали с Николина Ангелоква в качеството й на министър на туризма, а и след това тя е продължила да работи с тях.

„Ние не сме срещу никого, ние сме с всеки, индустриална организация сме и работим с този, който кара влака. Болката е за пари и за уважение“, заяви Захариев.

„Ние сме единствената организация, член на световния борд по туризъм“, заяви Карастоянова.

„Ако бях министър-председател щях да направя план „Маршал“ за туризма и да рекламирам“, каза рекламният бос Красимир Гергов.

„Поздравявам ви, че след 10 години имате стабилно ръководство, това е огромно време“, каза Борисов. Той коментира, че могат да се гарантират тези 10 лева на турист, защото тези пари се изкарват. Борисов отчете, че у нас по телевизиите има масирана реклама на турските курорти и много от нашите сънародници отиват именно в съседната ни държава.

„В рамките на тези 10 години колко пречиствателни станции сме направили за Черноморието, милиарди вложихме, за да имаме гарантирано море. Над 100 милиона отидоха за Созопол, мръсната вода там течеше на плажа, и така до Лозенец, и Слънчев бряг и Бургас и Сарафово, Варна, Златни пясъци, Приморско, Несебър, всичко се пречиства – огромни инвестиции са направени от страна на държавата за туризма. Същото е и в планините“, припомни бившият премиер.

Той допълни, че напролет ще е готово разклонението от магистрала „Тракия“ до Слънчев бряг, финансирано от правителството на „Борисов 3“, което ще се ползва главно от туристите.

Борисов цитира лошата прогноза на Европейската банка за развитие, която дава изключително ниски оценки за икономическия растеж на страната ни за последните месеци. Той отчете, че строежите на пътищата към зимните курорти са спрени.

„Хемус“ никога няма да бъде построена, Рашков всеки ден излиза да говори срещу „Хемус“, заяви той.

„Днес има 166 починали, от понеделник до днес са над 750 българи починали. Всеки ден в Европа излизат брой заразени, брой починали. Това е огромен проблем за туризма. Сега уж лошият модел Борисов работеше миналата година през зимата и курортите бяха пълни. Сега цяла Европа ще работи, а ти къде ще ходиш, каква реклама ще правиш на това. Ако сравните БВП на държавите в Европа с броя на ваксинираните, има абсолютна прилика. Колкото си по-назад, толкова по-малко ваксинирани. Ние сега с един хартиен локдаун си мислим, че ще излъжем туристите. Посолствата пишат, че сме рискова зона и че не сме ваксинирани. Това е бич за икономиката. Защо? Защото Радев го е страх да не изгуби изборите“, посочи Борисов.

„Днес Кацаров започна да говори с моите думи, но защо днес, а не преди 4 седмици. Нямаше да отида аз, проф. Балтов, проф. Кантарджиев и да се вземат общи решения. Радев излиза и вика: „Не ми е до Борисов“. Какъв им беше проблемът за „Хемус“, че я спряха, а ние искахме до 2023 да е готова и хората да пътуват нормално“, допълни лидерът на ГЕРБ.

На срещата стана ясно, че Гърция спира българските сертификати именно поради тяхната недостоверност.

„Наистина това, което се случва със зелените сертификати, е пряка опасност и за туристическия бизнес“, каза проф. Асен Балтов. Заповедта на Кацаров заблуждава хората, че могат да ходят напред-назад и това допринася за разрастване на пандемията. Постоянно надлъгване има, посочи той.

„Изчегъртаха експертите, от операция го извадиха и го уволниха“,  заяви Борисов за Балтов.

„Гонехме 150 млрд. БВП, ако не беше ковид. Ние ще ги достигнем, като минат артистите и измамниците“, заяви лидерът на ГЕРБ.