Турската посланичка Айлин Секизкьок: Досега се обръщахме към вас като комшии, приятели, сега вече се обръщаме към вас като братя и сестри

0
214
Айлин Секизкьок СНИМКА: 24 ЧАСА

България е готова да продължи до оказва хуманитарна помощ на Турция, каза министър Стоянов на среща с нейно превъзходителство

Министерството на отбраната е готово да продължи да оказва необходимата хуманитарна помощ на Турция. Ние бяхме сред първите отзовали се държави – чрез Военновъздушните ни сили с военните самолети транспортирахме военни медици, спасителни екипи и хуманитарна помощ. Това заяви министърът на отбраната Димитър Стоянов на среща в министерството с посланика на Република Турция Н. Пр. Айлин Секизкьок.

Министър Стоянов отново изрази искрени съболезнования към семействата на загиналите и пострадалите в тежките земетресения в Турция.

„До този момент ние се обръщахме към вас като комшии, приятели. Сега вече се обръщаме към вас като братя и сестри. Вие се отзовахте още в първите часове след трагедията и изпратихте с военните самолети вашите спасителни екипи, които извадиха много хора под руините. От основаването на дипломатическите отношения между двете държави това беше най-силният жест на солидарност, който България ни оказа. За мен е гордост да съм посланик в такава държава“, заяви посланик Секизкьок.

Тя посочи, че помощта на България е изключително ценна.

По последни данни 41 000 души са загинали в Турция след земетресенията до този момент, а 2 млн. души са останали без подслон. „Ние се опитваме да им осигурим покрив и отопление. Затова сме благодарни, че оказвате пълно съдействие на камионите с хуманитарна помощ, за да преминават транзитно през България до засегнатите райони. Ще разчитаме и на вашата подкрепа пред Европейския съюз за възстановяване на щетите от земетресението“, каза още посланик Секизкьок.

„Ще имате категорична подкрепа на България в Европейския съюз за всяка необходима помощ за Турция. Ние в Министерството на отбраната оставаме в готовност при ваши искания да окажем подкрепа според нашите възможности“, заяви министърът на отбраната. Той разказа на посланика, че военнослужещите от Втора механизирана бригада в Стара Загора са събрали дарения за семействата на пострадалите в Турция. „Това е малък жест, но показва нашата искрена съпричастност към вашия народ“, каза министър Стоянов.

В срещата участваха заместник-министър Катерина Граматикова, началникът на кабинета Владко Владов, директорът на дирекция „Отбранителна политика и планиране“ бригаден генерал Радостин Илиев, както и военният аташе на Турция подполковник Мурат Паяс.