Украинците убили още един от генералите на Путин в Украйна?

0
166
Виталий Герасимов Снимка: Днес

Виталий Герасимов загинал заедно с няколко висши офицери

Украинското военно разузнаване твърди, че висш руски командир, участвал в нападението срещу Харков, е бил убит. Въоръжените сили на Украйна заявиха, че генерал-майор Виталий Герасимов, ветеран от втората чеченска война и руските операции в Сирия, е бил убит заедно с няколко висши офицери, съобщи „Днес“.

В подкрепа на твърденията украинците публикуваха записи на прихванати телефонни разговори между полеви офицер от руската ФСБ в Харковска област и неговия началник. В първия от тях двамата обсъждат колко трудно е положението и дали е било възможно да бъдат изнесени загиналите. Двамата мъже говорят и за това, че не са могли да говорят чрез защитена система, защото тя не е работила. Във второто обаждане полевият офицер назовава Герасимов като жертва и след пауза началникът му започва да ругае.

Разследващият журналист Христо Грозев от Bellingcat провери руския телефонен номер в обаждането и твърди, че той принадлежи на висш офицер от ФСБ на име Дмитрий Шевченко в руския град Тула. „Твърди се, че е от украинското военно разузнаване. Потвърдено [от] руски източник“, заяви Грозев в Twitter в пост, посветен на инцидента.

Герасимов е бил първи заместник-командир на 41-ва армия на Централния военен окръг на Русия. Харков, вторият по големина град в Украйна, претърпя едни от най-тежките поражения по време на войната в резултат на продължителните руски бомбардировки.