Украйна призова гражданите си да напуснат Русия

0
67
Дмитро Кулеба

Киев поиска Западът да наложи нови санкции на Русия

Украинското министерство на външните работи предупреди украинците да не посещават Русия и призова гражданите си, намиращи се на територията ѝ, да я напуснат. Ведомството направи това в издадена днес препоръка за пътуванията, предаде Ройтерс.

„Министерството на външните работи препоръчва на украинските граждани да се въздържат от всякакви пътувания до Русия, а на тези, които се намират на територията на тази страна, да я напуснат незабавно“, посочи министерството.

Украйна призова Запада да наложи нови санкции на Русия, които да бъдат насочени срещу икономиката и близкото обкръжение на президента Владимир Путин.

Вчера западните страни наказаха Русия с нови санкции за това, че нареди на войските си да влязат в Източна Украйна, и заплашиха да отидат и по-далеч, ако Москва предприеме пълномащабна инвазия срещу съседката си.

„Вчера бяха направени първите решителни стъпки и ние сме благодарни за това“, написа в туитър външният министър Дмитро Кулеба. „Сега трябва натискът да продължи, за да бъде спрян Путин. Ударете икономиката му и близките му приятели. Ударете повече. Ударете силно. Ударете сега“, призовава Кулеба.

Очаква се днес към 14 ч по Гринуич да влезе в сила първи, ограничен, кръг санкции на ЕС срещу Русия, съобщи високопоставен европейски дипломат, след като вчера външните министри постигнаха принципно съгласие в черния списък да бъдат вкарани още политици и санкциите да бъдат насочени и срещу търговията с ценни книжа.
/БТА/