Украйна: Ситуацията в Соледар е тежка

0
38
Соледар

И двете страни признаха тежки загуби в боевете за Соледар и близкия по-голям град Бахмут

Силите на Украйна се борят да запазят контрола си над Соледар в източната част на Донецка област, като Киев заяви, че се сблъсква с „тежка“ съпротива от страна на руските войски.

Кремъл превърна превземането на индустриалния регион на Донецк в своя основна цел след близо едногодишни боеве, в които силите му капитулираха пред по-големи цели като превземането на столицата.

„Най-ожесточените и тежки боеве продължават и в района на Соледар“, заяви пред репортери заместник-министърът на отбраната Ганна Маляр.

„Въпреки трудната ситуация украинските войници се сражават упорито“, добави тя.

Руската групировка „Вагнер“ заяви по-рано тази седмица, че нейните сили са превзели Соледар, но министерството на отбраната в Москва заяви, че боевете продължават, а Украйна отрече да е превзет изцяло района.

И двете страни признаха тежки загуби в боевете за Соледар и близкия по-голям град Бахмут, който също е ключов за целта на Русия да откъсне от Украйна целия Донецк.

Кремъл похвали „героичната“ работа на руските сили, които се сражават в Соледар и в други битки.

„В Соледар е извършена огромна работа, абсолютно самоотвержени героични действия, не само в Соледар, но и на много места“, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

„Предстои ни още много работа. Основната работа тепърва предстои“, добави той.

В сряда Москва обяви големи военни размествания, като постави началника на Генералния щаб Валерий Герасимов начело на операциите си в Украйна.

Базиран в Москва анализатор в областта на отбраната, който говори при условие за анонимност, заяви пред АФП, че назначаването на началник на армията за ръководител на операцията в Украйна е „безпрецедентно решение“, което показва „много сериозни проблеми“ на бойното поле.

„Това не се е случвало от 1941 г., когато маршал Георгий Жуков е изпратен на фронта да командва“.