Украйна задържа депутат, близък до Путин

0
45
Виктор Медведчук

Само отказът на Европа от руски енергийни ресурси и пълно ограничаване на руската банкова система ще спре Путин, заяви украинският президент

Продължава струпването на руски и украински военни и техника в Донбас. Предполага се, че до дни в района ще започне мащабна офанзива, която може да реши изхода на конфликта.

Тежка остава ситуацията в Мариупол. Според кмета на града издирването на тела на загинали е прекратено, защото се водят улични сражения.

Украинската страна контролира само района на завода „Азовстал“. Според руски медии повече от 1000 украински пехотинци са се предали в района на Мариупол.

В поредното си среднощно обръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че Киев приема твърденията за използването на химическо оръжие в Мариупол много сериозно, но към момента не може да бъде проведено пълно и адекватно разследване на тази информация.

В Украйна беше задържан депутатът и бизнесмен Виктор Медведчук, за когото се твърди, че е близък на Владимир Путин.

Зеленски предложи той да бъде разменен за пленени в Русия украинци. Президентът отново настоя за петролно ембарго на Русия.

„Спрете с неефективните пакети от санкции. Ясно е, че ще трябва да признаете, че само отказът на Европа от руски енергийни ресурси и пълно ограничаване на руската банкова система ще послужат като аргумент на властите в Русия да търсят мир. Без тези стъпки, Москва търси военно решение“, заяви украинският президент Володимир Зеленски.