Унгария няма да блокира решения на НАТО за подкрепа за Украйна

0
24
Снимка: HKEI

Орбан от своя страна е заявил, че унгарски средства и персонал няма да бъдат използвани в подкрепа на Украйна

Унгария няма да блокира решения на НАТО за осигуряване на подкрепа за Украйна, заяви днес премиерът Виктор Орбан по време на визитата на генералния секретар на Северноатлантическия алианс Йенс Столтенберг в Будапеща, предаде БНР.

Столтенберг заяви, че унгарски средства и персонал няма да бъдат използвани в помощ на Украйна.

„Очаквам на срещата на върха на НАТО през юли съюзниците да се обединят около водещата роля на Алианса в гарантирането на сигурността на Украйна и обучението на украинските военни“, заяви Йенс Столтенберг след разговорите с Виктор Орбан. Преди срещата на върха на НАТО през юли във Вашингтон Столтенберг си осигури уверението на унгарския премиер, че няма да се противопоставя на усилията и решенията на Алианса в подкрепа на сигурността на Украйна.

„Премиерът Орбан даде ясно да се разбере, че Унгария по никакъв начин няма да участва в тази задача. Аз приемам тази позиция. Унгарски средства и персонал няма да бъдат използвани в подкрепа на Украйна“, заяви Столтенберг.

Правителството на Унгария се противопоставя на оказването на военна помощ на Украйна и настоява за мирни преговори, в които обаче засега Русия отказва да участва.