Украйна е попълнила въпросника за присъединяването към ЕС

0
47
Снимка: туитър

Очаква да получи статута на страна, кандидатка за членство, през юни

Украйна е попълнила въпросника за присъединяването към ЕС, съобщи Игор Жовква, заместник-началник на украинската президентска канцелария, предава Ройтерс. По време на посещението си в Киев на 8 април председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен връчи на президента на Украйна Володимир Зеленски въпросника, след чието попълване еврокомисията ще може да препоръча на Съвета на ЕС да започне обсъждане на въпроса за начало на преговорите за присъединяване на Украйна към общността.

Днес мога да кажа, че документът е попълнен изцяло от украинската страна, каза Жовква пред украинската държавна телевизия късно снощи. Очакваме препоръката да бъде позитивна и тогава топката ще бъде в полето на държавите, членки на ЕС, посочи той.

Жовква добави, че Украйна очаква да получи статута на страна, кандидатка за членство в ЕС, през юни по време на срещата на Европейския съвет. След това ние ще трябва да започнем преговорите за присъединяване. И след като веднъж започнем тези преговори, вече ще можем да говорим за пълноправно членство в ЕС, посочи той.

На 8 април Фон дер Лайен каза, че “няма както обикновено да отнеме години, а само седмици, за да се стигне до становище по процедурата“.