Управляващите в парламента отказаха да обсъдят компенсации за тока

0
128
Снимка: НС

Каримански нарочно четеше бавно проектозакон, а Минчев се задави от смях

Управляващото мнозинство ПП-БСП-ИТН-ДБ надделя с процедурни хватки срещу искане да ГЕРБ да се обсъдят компенсации на тока, съобщава Tribune. Идеята на опозицията залежава над месец в комисия, но днес трябваше да дойде и редът ѝ в пленарната зала.

Това не се случи заради необичайно бавното темпо на работа сред депутатите. Първо те не се върнаха навреме след паузата за кафе и закуска. След това председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански излезе на трибуната и започна изключително бавно и пунктуално да чете промените в закона за ДДС. Опозицията реагира остро, но Каримански остана невъзмутим в туткането, с което предизвика смях в залата.

Най-трудно се сдържаше „първият сред равни“ председател на Народното събрание Никола Минчев, който дори бърса сълзи с листове. Смехът на Минчев смути Каримански, който спря, за да пита какво е толкова смешно и защо той не го вижда.„Това е защото сте с гръб към мен“, пошегува се председателят на парламента.

В крайна сметка управляващите постигнаха „победа“ и компенсации не бяха обсъдени.

„Не разбираме ината на управляващите. Спомняте си, че преди няколко седмици казахме, че внасяме проекторешение за компенсации на обществените организации с фиксирани бюджети. Оттогава досега единственото, което се случи, е, че този проект на решение беше разгледан от енергийната комисия. Надяваме се тази седмица да влезе в пленарната зала и да бъде обсъден, за да чуе обществото нашите аргументи.

Няма никакво време за тази компенсация, защото минаха месеци от първите високи сметки за електроенергия. Беше ни обещано на председателски съвет да се разгледа точката, впоследствие с предложение в пленарната зала беше изместена за края на седмицата. Днес видяхте, че председателят на Бюджетна комисия, четейки предходния закон, се спираше на всяка запетайка, само и само да не стигне времето за разглеждане на проекта на решение. Това се прави умишлено и беше толкова смешно. Ако не беше трагично, щеше да е много смешно“, каза в кулоарите депутатът от ГЕРБ – СДС Делян Добрев.