Уволниха шефа на „Морска администрация” заради заседналия кораб

0
71
Христо Алексиев

Транспортният министър заподозря саботаж, назначи одит на случая

Освободен е шефът на „Морска администрация” заради заседналия край Камен бряг кораб. Това обяви транспортният министър Христо Алексиев. Според него капитан Живко Петров не е успял да се справи със ситуацията и е проявил престъпна безотговорност.

Мястото на кап. Петров ще бъде заето от кап. Венцислав Иванов. Министър Алексиев заподозря саботаж зад всички сигнали, подадени срещу служебното правителство за забавяне на действията в ситуацията.

„Имайте предвид, че докато съм министър няма да позволя саботажи спрямо държавата, няма значение дали са с политически интереси, с лобистки интереси. Когато някои хора пишат сигнали против служебното правителство, те са против държавата си. За мен това са някакъв вид саботажи. Служебното правителство не се е забавило. Ние не сме пиратска държава, не може някой кораб, като заседне, ние още в първия ден да отидем и да превземем кораба. Нормално е да се даде разумен срок на корабособственика, за да може той да го изтегли. В момента, в който видях, че това не се случва, се намесих. Корабът беше задържан и е под ръководството на държавата”, каза той.

Ще бъде назначен и одит по целия случай, тъй като според Алексиев много процедури не били спазени. Имало и много пропуски.

„Кап. Живко Петров понася отговорността. Те също при разтоварването не са спазили процедурата, а на своя глава се предприели друга. А аз изрично наредих да се спазват всички процедури, които са съгласувани с МОСВ”, добави министърът.