В четворната коалиция се скараха за местата в парламентарните комисии

0
87
Снимка: НС

По сметките на ИТН коалиционните им партньори са взели повече места, отколкото им се полагат

БСП, ПП и ДБ са взели повече места в комисии, отколкото им се полагат, а ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане“ са били ощетени. Това стана ясно от претенции на ИТН, обявени в пленарната зала. Партията на Слави Трифонов се обяви за честно разпределение на местата, а останалите им коалиционни партньори поискаха дебатът да се води някъде другаде, а не от парламентарната трибуна, пише Tribune.

„Не е мястото в пленарната зала за разпределение на местата в комисиите. Парламентът се забавлява с интриги“, коментира претенциите на колегите си от ИТН лидерът на ДБ Христо Иванов.

Той декларира, че ако се стигне до заключение, че ДБ са получили повече места, лично ще напусне правната комисия.

„По разумно е да обсъдим отново разпределението. Най-голямата несправедливост е, че опозицията бе лишена от заместникпредседателските места в парламентарните комисии. Моля, да се отхвърли предложението на ИТН и да се създаде комисия по въпроса“, предложи Иванов.

В отговор Тошко Йорданов посочи, че е налице една несправедливост.

„Нека и другите парламентарни групи да получат места. Няма нищо срамно парламентът да реши, а не да обсъждаме по коридорите“, изтъкна Йорданов.

Представителят на ДПС Халил Летифов поздрави ИТН, че са признали истината – опозицията е ощетена с разпределението на местата в парламентарните комисии.

„Това е резултатът, когато коалицията заседава в мола“, уточни Летифов.

Георги Свиленски пък заяви, че като им се падат 2,6 места, не можели да разделят Крум Зарков на две.

Проф. Георги Михайлов от БСП допълни, че е възмутен и призова да се прекъсне този „сериозно инфантилен дебат“.

„В края на краищата има кантар, да се премерят депутатите от различните групи и да разпределим местата“, иронизира социалистът разпрата в пленарната зала.

„Престанете да гледате на ИТН като на хора, които непременно търсят конфликт. Ние сме принципни“, отговори му Виктория Василева от партията на Слави Трифонов.

„Една работа, като тръгне накриво, върви така, докато не се оправи. Преразгледайте цялото разпределение, уважете принципите, прилагани досега, и ще видите как нещата ще се оправят“, категоричен бе и депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков.