В „Модерна“ скептични дали ваксината им може да пази от омикрон

0
141
Снимка: архив

Цените на петрола се сринаха след новината

Главният изпълнителен директор на фармацевтичната компания Moderna прогнозира, че съществуващите ваксини могат да бъдат много по-малко ефективни при справяне с варианта омикрон на коронавируса в сравнение с по-ранните щамове, съобщава „Ройтерс“.

Стефан Бансел предупреди и че ще отнеме месеци, преди фармацевтичните компании да могат да произвеждат в големи количества актуализирани дози за новия вариант на вируса.

Той бе категоричен, че ефективността на препаратите няма да е като тази при делта варианта.

Бансел посочи, че големият брой мутации на омикрон върху спайк протеина, който вирусът използва за заразяване на човешки клетки, и бързото разпространение на щама в Южна Африка, предполагат, че може да се наложи сегашните ваксини да бъдат модифицирани през следващата година.

Все повече държави налагат ограничения за пътуване в опит да предотвратят разпространението на новооткрития вариант на COVID-19, за който Световната здравна организация предупреди, че носи много висок риск от пик на новозаразените.

Цените на петрола се сринаха след новината. Фючърсите на суровия петрол Brent поевтиняха с 1,82 долара, или 2,5%, понижавайки се до 71,62 долара за барел. Петролът се понижи с около 12% в петък поради опасения, че силно мутиралият омикрон ще забави глобалния растеж, което ще навреди на търсенето на черното злато.

Все още не е ясно колко опасен е новият вариант и дали е резистентен на съществуващите вече ваксини.