Имунизацията започва на 27 декември, до края на януари страната ще получи още 100 000 дози от ваксината на Pfizer

0
28
Снимка: pixabay

Първият ваксиниран ще е здравният министър

Ваксинацията срещу COVID-19 ще започне на 27 декември в София, Пловдив и Бургас, стана ясно на брифинга на националния оперативен щаб.

От следващия ден тя ще се разшири и в останалите областни центрове. Ваксинацията ще бъде доброволна и безплатна.

Първата инжекция ще бъде поставена на министъра на здравеопазването.
След това ще бъдат ваксинирани директорите на болниците и работещите на първа линия лекари и медицински специалисти.

„Първите които ще бъдат ваксинирани, са знакови лица, изявили желание. Със своя пример те ще „заразят“ и други да направят същото. Ние сме убедени в безопасността на ваксината. Не правим разлика между лекари, сестри и санитари при ваксинирането. Приоритетно ще се ваксинират тези, които са на първа линия и онези, които не са преминали през заболяването“, обясни началникът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски.

До края на януари се очаква България да получи 100 000 дози от ваксината на Pfizer.

Продължава оценката на втората ваксина, която вероятно ще бъде одобрена – тази на Moderna. Планът на Европейската агенция по лекарствата е да заседава на 6 януари и ако становитещо на експертите е положително, ще бъде дадено разрешение за ползване на медикамента, стана ясно на брифинга.

Министър Ангелов каза, че скоро ще бъде организирана онлайн среща с всички медии. „Само чрез тях ние можем да стигнем до всеки български гражданин и да му дадем най-важната информация за ваксините“, заяви проф. Ангелов. И допълни, че ще изисква от производителите да отговорят на всеки един въпрос, за да могат българите да са най-информираните граждани в ЕС.

„Подписването на информирано съгласие не означава, че някой се освобождава от отговорност, а само, че сте разбрали всичко, което ви е обяснил вашият личен лекар“, каза още министърът.