Валери Жаблянов: БСП престана да бъде социалистическа

0
90
вила
Валери Жаблянов

Нинова загуби катастрофално изборите, смята той

„Разцепление има, когато значима част от партията я напуска и създава друг политически субект. В момента въпросът за разцепление не стои. Това, което предизвика създаването на идейно-политическото движение, е дългогодишната вътрешнопартийна криза“, заяви пред „България он еър“ Валери Жаблянов от БСП, който е част и от новата платформа в партията „Социализъм от 21 век“.

„БСП загуби основната си насока – престана да бъде социалистическа. БСП престана да бъде демократична партия. БСП беше разглеждана като част от статуквото“, настоя той и подчерта, че партията продължава да се отдалечава от идеите на социализма.
По думите му в ефира на Bulgaria ON AIR, е „скандално“ и „политическа катастрофа“ БСП да получи по-голям отлив на гласове от управляващите от ГЕРБ.

„Един месец след изборите ръководството на БСП не знае какво да прави. От БСП няма никаква реакция. Свиленски си подаде оставката в събота. Той трябваше да подаде оставка в същия ден на изборите. Това е най-ниският резултат на БСП от 30 години насам. Нинова загуби катастрофално изборите. Ако продължава по същия начин, ще загуби и следващите“, изтъкна още Жаблянов.

Той категорично отхвърли тезата, че някой от партията работи срещу нея и я саботира. „Отговорността за политическото представяне на партията на изборите се носи от нейното ръководство. Една от нашите идеи е да се прекрати тази политика. Да се потърсят възможности за мобилизация на всички леви сили, които могат да доведат до по-достойно представяне на левицата“, поясни Жаблянов.