Начало ВОДЕЩИ НОВИНИ Вандали изрязаха 11 от ограничителните колчета в Кресненското дефиле (снимки)

Вандали изрязаха 11 от ограничителните колчета в Кресненското дефиле (снимки)

0
46
Снимка: АПИ

За да се възстановят, ще трябва да се изразходват нови средства от бюджета, които е можело да бъдат вложени в маркировка и пътни знаци, заявяват от АПИ

11 ограничителни колчета са изрязани в участъка от път I-1 през Кресненското дефиле от недобросъвестни граждани. С тази вандалската проява се създават предпоставки за нерегламентирано изпреварване в отсечката, регистрирана от МВР като участък с концентрация на пътнотранспортни произшествия, съобщават от АПИ.

Повредените ограничителни колчета по пътя през Кресненското дефиле ще бъдат възстановени и отново ще трябва да се изразходват бюджетни средства вместо да се влагат в нова маркировка, пътни знаци, мантинели и мерки за безопасност, отбелязват още от АПИ.

Агенцията призовава пътуващите по републиканската пътна мрежа да информират незабавно органите на МВР, ако забележат недобросъвестни граждани, извършващи вандалски актове или кражба на пътни принадлежности.

В средата на юни колчетата по първокласния път през Кресненското дефиле бяха монтирани, за да се ограничи изпреварването. В свое изказване тогавашният регионален министър Гроздан Караджов обясни, че мярката се предприема, защото неправилното изпреварване в този участък е основната причина за пътните инциденти./dir.bg

От 2016 г. до средата на 2021 г. по това трасе са станали 246 пътни инцидента, а от въвеждането на забраната за изпреварване с монтирането на ограничителните колчета не е регистрирана нито една катастрофа.

По данни на „Пътна полиция“ около 70% от катастрофите в последните години също са заради неправилно изпреварване и несъобразена скорост.

Преди няколко дни обаче се появи видео, разпространено в социалните мрежи, на което се вижда как автомобил на НСО опитва да изпревари колоната от автомобили, въпреки че те няма къде да отбият заради тесния участък.

От МВР съобщиха, че са запознати със случая и започват проверка.

„Автомобилът е на Националната служба за охрана и е управляван от водач на службата. Автомобилът е превозвал охранявано лице“, казват от НСО, но не уточняват кой е охраняваният, пътувал в колата