Вандали оскверниха български паметник в Северна Македония

0
91
Снимки: Фондация "Македония"

Надгробната плоча в с. Клепач е подменена с фалшификат

Мемориален паметник в село Клепач край град Прилеп в Северна Македония е бил подменен, а имената, изписани на каменната плоча – променени. За това информираха от Фондация „Македония“.

Селото остава в историята с факта, че там през 1904 г. загива войводата Велко Скочивирчето заедно с цялата си дружина.

Ето какво съобщават от фондацията:

В държавата РС Македония, където да бъдеш българин е равно на провалено бъдеще и проблеми, унищожиха и подмениха с фалшификат още един български паметник – плочата на загиналата през 1904 годин, чета на Велко Скочивирски, в село Клепач, община Прилеп. Подобен акт на брутализъм към загинали за свободата на народа си българи може да ви подскаже какво е отношението на властта и службите на тази държава към живите днес българи!

Фондация Македония веднага ще сигнализира МВнР на България, премиера Стефан Янев и президента Румен Радев за извършения акт, който е пряка отговорност на държавното ръководство на РС Македония. Искаме прокуратурата да разследва и установи кой премахна автентичната надгробна плоча и постави този фалшификат, в който имената на героите са изписани с фамилия на „ски“ и е премахнат оригиналният текст, че са загинали за българския народ и Македония и за присъединяването й към България.

Може да видите оригинала в първата снимка /горе – бел. ред./ и фалшификата на втората! Подобен вид варварски действия извършват единствено талибаните в Афганистан. Ще сигнализиране международната организация ЮНЕСКО и Европейския съюз за унищожения паметник, който е част от културно-историческото наследство на българския народ в Македония ! Затова се борим за гражданските права на днешните българи в РС Македония, защото власт, която си позволява да унищожава паметници на културата и да ги фалшифицира е готова на всичко и срещу живите българи днес. Фондация Македония иска установяване на извършителите и справедливост ! Както и реакция от ЮНЕСКО и европейската общност !

Благодаря на Атанас Величков и македонската медия Трибуна, за това, че установиха и отразиха този варварски акт !