Вандали свалиха българското знаме пред консулството в Битоля

0
38
Снимка: МВнР

Македонското външно министерство осъди акта

Знамето пред сградата на българското консулство в македонския град Битоля е било свалено, след като е бил пилонът. Актът беше осъден от външното министерство на РС Македония.

„Министерството на външните работи на Република Северна Македония остро осъжда увреждането на пилона и отстраняването на знамето на Република България в Търговско-икономическото представителство към Генералното консулство на Република България в Битоля. Този вандалски и безотговорен акт на физическо лице, чиято самоличност ще бъде предмет на издирване от страна на компетентните органи, в никакъв случай не бива да се отъждествява с населението на този традиционно консулски и космополитен град“, се казва в съобщението на министерството, цитирано от „Нова Македония“.

Македонското външно министерство подчертава, че подобно изолирано и неконтролирано отношение не допринася за усилията за задълбочаване на приятелството, добросъседството и сътрудничеството между двете страни, както и за съвместните усилия за напредък в стремежа на РСМ за по-нататъшно интеграция с ЕС.