Вандали скъсали лентите с българското знаме от венците на гроба на Гоце Делчев

0
145
Гробът на Гоце Делчев в църквата "Св. Спас"

Нашето посолство с нота, а северномакедонското МВнР осъждало вандалския акт

Трикольорните ленти от венците, положени от българската делегация на гроба на Гоце Делчев в църквата „Св.Спас“ в Скопие, са били откъснати от вандали. Това се е случило непосредствено след отпътуването на българската делегация, а видео от случилото се беше публикувано в социалните мрежи.

Посолството ни в Скопие е изпратило нота, с която изразява „дълбоко съжаление за вандалския акт след съвместното отбелязване на 150-ата годишнината от рождението на Гоце Делчев на 4 февруари в Скопие“. В нотата се посочва, че този акт не допринася за духа на добросъседството и усилията на двете страни за динамизиране на двустранния диалог. Българската страна настоява компетентните органи в Република Северна Македония да разкрият и накажат извършителите.

Последва моментална реакция от страна на Скопие: Министерството на външните работи на Република Северна Македония остро осъжда вандалския и неприятен инцидент, случил се в деня на честването на 150-годишнината от рождението на нашия най-изтъкнат революционер Гоце Делчев. Те посочват, че той е извършен от членове на запалянковски групи, които по „нецивилизован начин са свалили лентите от венците, положени от български официални лица по време на отдаването на почит пред гроба на Гоце Делчев“. Това е съобщението, публикувано на сайта на Министерството на външните работи на Република Северна Македония.

Компетентните институции вече са предприели всички необходими стъпки и процедури, за да бъдат издирени виновниците за този неприятен инцидент, който хвърля сянка както върху гроба на Гоце Делчев, така и на репутацията на страната ни и на делегациите от България, които участваха в този тържествен акт на почит към тази велика историческа личност, важна за двете страни и за целия регион, пише в съобщението.

Правителството на Република Северна Македония приветства участието на българската делегация, водена от г-жа Теодора Генчовска, министър на външните работи, и българския депутат в ЕП Илхан Кючюк в честването на тази значима 150-годишнина, с което двете страни продължават усилията си за засилване и задълбочаване на цялостното сътрудничество и укрепване на доверието като основа за развитие на добросъседските отношения, се казва в съобщението на министерството на външните работи на Република Северна Македония.