Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“: Цената на хляба скочи с над 20% за дни

0
40
Снимка: архив

Джобът на държавата е скъсан, казва икономистката

Когато нивата на доходите са ниски и имаме тежки изкривявания на пазара, животът става невъзможен, каза в ефира на Нова телевизия икономистът от КНСБ Ваня Григорова.

Тя даде пример с цената на хляба, който за няколко дни е поскъпнал с между 20 и 40 стотинки, което е увеличение с над 20%.

„За да е такава цената, прекупвачите по веригата са много“, добави тя. Относно мерките, които правителството готви, Григорова каза, че всяка една мярка, която цели намаляване на товара на домакинствата, е полезна.

„Притеснителното е, че вече беше казано, че цените няма да се върнат на нивата от 2019 г., а напротив, ситуацията ще става все по-тежка. Трябва премисляне на цялостната политика. Откъде ще се вземе този 1 млрд. лева? Докога ще може бюджетът да прави такива отстъпки? Джобът на държавата е скъсан“, каза експертката.

Григорова заяви, че все още няма опасност да стигнем до момента, когато няма да има пари за пенсии, за майчински, но вървим натам.

„Докато пенсиите и минималната работна заплата могат да се променят с решение на правителството, какво правим с доходите на хората, които не са на минимална работна заплата?“, попита тя.

Според нея политиката на правителството няма да ни направи по-богати и няма да живеем по-добре./Novini.bg