Въоръжават армията с модерни български калашници, поръчани са на „Арсенал“

0
21542
Сегашният модел калашници

На всеки автомат ще могат да се закачат гранатомет, оптика, нощни и лазерни прицели. Ще имат и нови телескопични приклади

Почти чисто нови автомати ще получат войниците в Сухопътни войски. Вече е възложена поръчка за пълна модернизация на всички автомати. Платена е и първата част от парите за обновяване на калашниците.

Това съобщи пред “24 часа” командирът на Сухопътни войски генерал-майор Деян Дешков.

Модернизацията на автоматите ще бъде извършена от казанлъшкия военен завод “Арсенал” и ще струва над 3 млн. лв. без ДДС.

Новите калашници на армията ще бъдат с модерни телескопични приклади вместо досегашните дървени, ще бъдат променени и предпазителите, така че войниците да могат да боравят с тях по-интуитивно. Освен това всеки автомат ще е модернизиран така, че на него да могат да се закачат гранатомет, оптика, нощни и лазерни прицели, разказа ген. Дешков.

Преди да бъде възложена поръчката за “новите” български калашници за войниците, Сухопътни войски са поръчали промяна само на 120 автомата. Те са били тествани и одобрени от всички родове войски, които влизат в състава на Сухопътните войски. Едва тогава била възложена голямата поръчка.

Единственото, което ще остане непроменено, е калибърът на автоматите, който остава старият “съветски” 7,62 мм. Армията обаче разполага с огромно количество боеприпаси именно от този калибър.

Всички калашници трябва да са модернизирани до 2 години и половина, съобщи още ген. Дешков. Така те ще пристигнат при Сухопътни войски почти едновременно с новите бронирани бойни машини “Страйкър”, които България поръча на САЩ този месец.