Върховният съд отмени присъдата на Марешки и върна делото във Варна

0
119
Веселин Марешки в съда Снимка: Dnes.bg

Тя буквално била преписана от обвинителния акт

Върховният касационен съд (ВКС) е отменил присъдата от 4 г. затвор на бившия заместник-председател на Народното събрание и лидер на „Воля“ Веселин Марешки. Той бе осъден от Апелативния съд във Варна за изнудване на бизнесмен, а тогава в решението си магистратите посочиха, че е имал водеща роля в престъпната дейност, за личността му има противоречиви данни и му наложиха и глоба от 8 хиляди лв. Сега състав на ВКС отмени присъдата и върна делото отново във Варна, съобщава lex.bg.

Наказанието бе наложено на Марешки за това, че през 2014 г. е заплашвал заедно с Красимира Колева да разруши заведение и да прекрати търговската дейност на собственика му, за да го принуди да му плаща по 10 хил. лв. месечно. Заплахите са били придружени с унищожаване и повреждане на имущество.

Според върховните магистрати Колева е оправдана от апелативния съд по обвинението, че е поискала парите за себе си, след което е била осъдена по обвинение, което не ѝ е било повдигнато.

Друг мотив за връщане на делото е поредица от неясноти в присъдата, които се дължат на това, че част от нея била преписана буквално от обвинителния акт, съобщава още lex.bg.

Посочват се и нарушения, свързани с показанията на Миланов, и съмнения в безпристрастността на апелативния съд във Варна.