ВАС реши: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

0
75
Николай Мелемов

Стефан Сабрутев загуби окончателно делото за касиране на изборите, ще плати и солидни глоби

Върховният административен съд отхвърли окончателно жалбата на кандидата на Движение „Нашия град“ Стефан Сабрутев за изборните резултати за кмет на община Смолян. Решението на ВАС е от 6 март и не подлежи на обжалване.

Сабрутев се кандидатира за кмет на община Смолян от ПП „Движение Нашият град“, регистрирана от кмета на Кричим Атанас Калчев, и за трети път загуби надпреварата с Николай Мелемов от ГЕРБ. Два поредни избора преди това се явяваше от БСП. Последния вот той загуби със 149 гласа и поиска касиране на изборите пред Административния съд, но и на първа инстанция тя бе отхвърлена, след като бюлетините бяха преброени една по една пред камера. Изгледани бяха и видеофайловете от секциите, посочени от Сабрутев.

„В настоящото съдебно производство, жалбоподателите не доказаха наведените от тях с касационната жалба твърдения за допуснати груби нарушения на изборния процес, водещи до опорочаване на изборния резултат в община Смолян. Правилно и законосъобразно Административен съд Смолян е стигнал до извода, че визираните в жалбата пороци на Решение № 160-МИ/ 06.11.2023 год. на ОИК – Смолян, не са налице. Противно на твърденията в касационната жалба, оспорения съдебен акт на Административен съд Смолян, не страда от пороци. Въз основа на цялостно изяснена фактическа и правна обстановка, след обсъждане аргументите на страните и правнорелевантните факти, първоинстанционинят съд е постановил правилен съдебен акт, който следва да остане в сила“, смятат върховните съдии.

ВАС осъжда Сабрутев да заплати на Общинската избирателна комисия разноски по делото в размер на 3000 лв., на Николай Мелемов – 6500 лв., а на ГЕРБ – 2400 лв.

Припомняме, че Сабрутев беше областен управител на Смолян. Той беше назначен при служебните кабинети на Стефан Янев и Гълъб Донев.