Васил Тончев: Борисов се оказа по-ловък и изпревари ДБ с подкрепата за Герджиков

0
469
Васил Тончев

Ходът от страна на ГЕРБ е много елегантен, твърди социологът

С подкрепа на кандидатурата за президент на ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков ГЕРБ изпревари ДБ и ги постави в трудно положение, коментира пред БНР социологът Васил Тончев от агенция „Сова Харис“.

„Присъствието на проф. Герджиков в политическия живот ще постави в трудно положение ДБ. ГЕРБ просто успя да ги изпревари, Борисов се оказа политически по-ловък. Ходът от страна на ГЕРБ е много елегантен“, изтъкна Тончев и допълни, че лидерът на ГЕРБ още веднъж е показал своята политическа интуиция и политическа находчивост.

„ГЕРБ застават зад кандидат, който ще има обществена подкрепа от авторитетни и широки социални кръгове. Много трудно ще е оттук нататък да кажеш – с тези не разговаряме“, смята социологът. Той е категоричен, че евентуална загуба на президентския вот би коствала много сериозно политическо дискредитиране на лидера на ГЕРБ. За Тончев предизвикателството на Румен Радев Борисов да влезе в ролята на кандидат за президент било „обречена битка за Бойко Борисов“.

„Проф. Герджиков ще бъде много дистанциран от ГЕРБ, включително като политическа визия. Не мисля, че ще бъде човекът, който ще бъде на дистанционно от Борисов, както други кандидати, които Борисов е номинирал и изтласквал на водещи политически позиции“, увери Тончев.

Относно новата политическа формация „Продължаваме промяната“, социологът прогнозира, че срещу тях ще има и „доста сериозен отпор“.

„Техният анонс, че ще достигнат до 30%, е нереалистичен“, изтъкна Тончев. Според него основният резерв на новата формация ще дойде от хората, които бяха отвратени от политиката и не отидоха до урните на изборите тази година. Васил Тончев подчерта, че най-много ерозия в подкрепата ще е налице при ИТН.

„Между 10 и 15% вървят хората, които биха се оттеглили от ДБ и биха отишли към ПП. Тоест не е нещо, което да бъде вълна или да срине ДБ“, уточни социологът. Той прогнозира, че евентуален редовен кабинет след изборите на 14 ноември ще бъде подкрепен от 4 формации на базата на раздробеността в политическото пространство.

„Тоест освен партиите на протеста, ще трябва да получат подкрепата и на БСП“, обясни Тончев. Той пресметна, че около 3 милиона ще бъдат гласоподавателите на предстоящите избори 2 в 1 на 14 ноември.