Васил Велев: Няма газ за бизнеса, 250 хил. работници ще бъдат съкратени

0
95
Васил Велев

За нашето търпение към безчинствата на управляващите ще си платим с глад и студ през тази зима, коментира председателят на АИКБ

„Обещаха ни 4 пъти по-евтин газ, а той поскъпна 2 пъти, но по-лошото е, че няма газ за бизнеса“. Това каза в интервю за предаването „Тази неделя“ Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Работодателските организации са попитали с отворено писмо от 27 юли какво следва, но не са получили адекватен отговор.

„Получихме неясни обяснения за някакви 7 танкера, които впоследствие се оказаха 3 до края на годината, но за сметка на това този газ не може да стигне до България, защото нито има слотове за разтоварване, нито има трасе, по което да пристигне газ. Даже и този газ да стигне до България, той не решава проблема, защото осигурява по малко от половината от недостига“, каза Велев. По думите му липсата на синьо гориво за бизнеса ще доведе до съкращаване на 250 хил. работници.

„Ние сме по-голяеми украинци от украинците, които потребяват и транзитират руски газ. Ние сме по-големи европейци от французите, германците, австрийците и италианците, които използват по дългосрочните си договори руски газ. Ние се отказваме от по-евтиния с 1/3 минимум руски газ и търсим втечнен, който не можем да докараме до газопреносната мрежа на страната. За нашето търпение към безчинствата на управляващите ние ще си платим с глад и студ през тази зима“, коментира председателят на АИКБ.