Василев и Лорер в обяснителен режим за „Чаталджагейт“ – продали на Кралицата на винетките през брокер. Кокорчо не бил живял там, а Лорер не помни колко пари е дал за ремонт

0
109
Асен Василев, Даниел Лорер, Станислава Арнаудова Снимка: BIRD.BG

Финансовият министър нямал офшорка, продал я. Познавал Бретшнайдер и Сотиров, но само по бизнес

„Всички български граждани виждат, че атаките срещу мен не са спирали“. Това каза в парламентарните кулоари финансовият министър Асен Василев във връзка с последните скандали покрай бившата му фирма и имота, свързан с ПП на столичната ул. „Чаталджа“. Според него преди приемането на бюджета атаките били как държавата е фалирала и няма да се справят с дефицита и финансовите параметри. „Атаките бяха по професионална линия, сега взеха да въртят жълти новини“, заяви Василев.

Освен това той се закани да съди журналиста Атанас Чобанов – заради лъжите, че притежава офшорка. Някога я е притежавал, но я продал. В Търговския регистър следващият купувач е трябвало да отрази промяната. „Защо не е – не мога да кажа, но нямам отношение към въпросните фирми“, заяви той.

„От 2021 г. не съм собственик на въпросната фирма. Тя е продадена през брокер. Всички видяхте нещата с тол управлението – вече стана ясно, че не се прилага ЗОП, а еднакви договори за всеки. Нашето правителство демонополизира пазара“, отрече той да е имало реверанс към т.нар.:ралица на винетките“ Станислава Арнаудова, която се сдобива с имота в крайна сметка.

Първата фалшива новина била, че Василев е живял на този адрес. И прати журналистите да питат НСО, което го вози откакто е министър, на кой адрес го оставя.

„Последно съм влизал там, когато „Промяната“ я ползваше като офис, предполагам около септември м.г.“, настоя съпредседателят на ПП.

Той не знае как е намерен купувач за имота, те самите я купили през брокер, след като стоял година на пазара и с нужда от голям ремонт. През брокер бил и продаден.

А за отношенията между бившите му партньори той коментира, че това касае две търговски дружества, които нямат отношение към него, те преценявали да да се съдят помежду си.

„Мисля, че обясних в моята социална медия всичко около, което беше създадено вълнение. Няма никакъв повод за помисли, че има каквато и да е било политическа облага, защото купувачът на къщата, видите ли, продава винетки. Изборът на купувача беше от самия него. Той реши да закупи този имот и ние решихме да го продадем“ – така депутатът и бивш министър от ПП обясни скъпата препродажба на имота си на столичната улица „Чаталджа“.

Припомняме, че бивша фирма на Асен Василев купува имот на столичната улица за под 1 милион евро, ремонтира го и го препродава на 7 септември 2023 г. за близо 3,1 млн. лв. на „СИ Трейдинг 2016“, чийто собственик е Станислава Арнаудова.

Едновременно Aрнаудова в лично качество придобива и апартамент на депутата от „Продължаваме промяната“ Даниел Лорер, намиращ се на същия адрес. Около имота на Лорер се заформя странна схема – през 2022 г. той го купува на цена, много по-ниска от пазарната, а година по-късно го продава за рекордните 1.8 млн. лева.

„Когато купувачът иска да купи един имот, той е склонен да плати определена цена. Лично аз не бях убеден, че искам да продавам, защото това е един нов дом, в който се бяхме нанесли сравнително скоро, поради което не бях склонен да продавам лесно, ето защо цената за моя имот е по-висока отколкото имота за фирмата. Ако сте забелязали, цените на имотите в София дори са значително по-високи от това, излязоха достатъчно статии след това, че в центъра имоти се продават и по-скъпо“, заяви Лорер.

Според него това била цена, която в момента можеш да си купиш „имот на зелено в Лозенец“

„Няма повод за спекулация по темата с продажната цена“. На въпрос как Арнаудова го е открила, щом той не е искал да продава, депутатът на „Промяната“ обясни: „Вие знаете как става. Казва се на брокер и започва търсенето. Фирмата искаше да продава и ние се съгласихме на подходящата цена да продадем заедно с нея. Според него цената на покупка е пропорционална на цената, за която фирмата е купила тогава.

Лорер не отговори какъв точно ремонт е направил на къщата, който така да я оскъпи. Той пак повтори, че договорката била от 2020 година, било преди 3 години. „Нека да нямаме спекулации по този въпрос. Всеки, който е правил дом, знае колко усилия, енергия и пари коства”, заяви депутатът.

Лорер убедено заяви, че няма никаква връзка между продажбата на имотите и бизнеса на Станислава Арнаудова с продажбата на винетки  като припомни, че той не се занимава с темите за пътна инфраструктура. Той не намери обяснение как и защо сега се е появил този имотен скандал: „Когато институциите се изкажат по въпроса, че няма никаква политическа замесица в тази сага, което се надявам да стане максимално скоро, аз ще си сътруднича с тях, за да излезе тяхното становище максимално бързо. С моя правен екип ще обсъдим всички възможни прави възможности за това тези, които се опитват да петнят моето име, да понесат отговорност“, закани се Лорер.