Eureporter: Заради Рашков София ще бъде изолирана от обмена на данни с Европол, Интерпол, OЛАФ, НАТО

0
1088
Сканадлът с Рашков вече е в Европа.

Достъпът до класифицирана информация на министъра на вътрешните работи на България е отнет, пише авторитетното издание

Достъпът до класифицирана информация на министъра на вътрешните работи на България Бойко Рашков е отнет. Тази информация съобщи директорът на Държавната агенция за национална сигурност Димитър Георгиев. Същия ден Георгиев беше уволнен от проруския български президент Румен Радев в нарушение на националното законодателство. Уволнението на директора на Държавната агенция за национална сигурност дойде след предложение на служебното правителство, което беше назначено единствено от президента. Това пише днес влиятелният в Брюксел сайт Eureporter.com. Медията е една от най-влиятелните в белгийската столица.

Новината, че на вътрешния министър Бойко Рашков е отказан достъп до класифицирана информация, беше официално потвърдена днес от Държавната комисия по сигурността на информацията в писмо до Българската национална телевизия. Достъпът на Рашков до най-добре пазените тайни на страните членки на НАТО и ЕС е лишен през 2019 г. за период от 3 години. Това означава, че дори сега министърът на вътрешните работи няма право да се занимава с класифицирана информация и София ще бъде изолирана от обмена на данни с Европол, Интерпол, OLAF, НАТО и др., Поради оправдани опасения за изтичане на информация в Русия, допълва изданието.

Бойко Рашков постъпва в българските разузнавателни служби като следовател по време на комунистическия режим в страната – през 1981 г. В средата на 90-те години наследникът на БКП го издига до директор на Националната следствена служба. И в днешно време е назначен за министър на вътрешните работи от проруския български президент Румен Радев, пише още Eureporter.