Асен Василев: БЪРД показва, че фактите не са на почит в тази медия

0
189
Асен Василев

Той обяви сайта като източник на дезинформация

Министърът на финансите Асен Василев обясни, че няма нищо общо от 2021 година със сградата на ул. „Чаталчжа“ 3. Повод за публикацията му е материал в сайта Bird.bg, според които бивша фирма на Василев е продала скъп имот в центъра на София, за да избегне дългове.

В своята публикация финансовият министър разяснява, че няма нищо общо с фирмата и публикува снимки преди и след ремонта на въпросната сграда. В публикацията на сайта пише също и за участие на Василев и Даниел Лорер при продажбавата на винетки, като ги обвинява в корупционни схеми.

Според Василев обаче това също не е вярно, тъй като през 2023 година, кабинетът Денков е премахнал монопола на ТОЛ-оператора, като са издадени лицензи на още две компании. В публикацията на Bird.bg пише също, че бившата фирма на Асен Василев с блокирани сметки заради иск от американски граждани за 5 милиона лева, на това финансовият министър разяснява, че няма нищо общо с фирмата „СТВ Консълтинг“ ЕООД от 2019 година.

Ето какво обясни Асен Василев:

НЕ БИЛИ КОМПЮТРИ, А КОМПОТИ

Ако БЪРД беше истинска разследваща медия, щеше наистина да разследва и да установи истината, а истината е:

Сградата на ул. „Чаталджа“ 3 е купена от фирма „СТВ Консълтинг“ ЕООД през 2019 г. за изграждане на офис на компанията.

Покупката е извършена с банков кредит в размер на 2,9 млн. лв. , който включва цената на имота (по оценка на банката) и средства за пълна реконструкция на сградата.

Реконструкцията е завършена през 2021 г.

През май 2021 г. излизам от фирмата и с това приключва моето участие в „СТВ Консълтинг“ ЕООД, което е видно и от Търговския регистър.

По информация от настоящия собственик на фирмата (която е и публична в Имотния регистър), офис сградата е продадена на 7 септември 2023 за 3,1 млн. лв.

Със средства от сделката е погасен остатъкът от кредита за ипотеката на сградата в размер на 2,46 млн. лв. (информация, проверима в Кредитния регистър).

Сделката е извършена през брокерска агенция на пазарна цена и плащането е по банков път.

Не само, че не познавам купувача, но и смятам за абсурдно и злонамерено замесването на името ми в скалъпена история за нещо, което се случва две години и половина след като съм излязъл от фирмата.

По повод купувача, ако БЪРД беше истинска разследваща медия, щеше да установи, че лицензът на въпросния купувач на сградата за ТОЛ-системата е издаден през 2019 г., когато въобще не съм бил в политиката.

И за да сложа край и на тези спекулации припомням, че нашият кабинет през 2023 г. за първи път премахна монопола на ТОЛ-оператора, като издаде лицензи на още две компании. И още две са в процес на интеграция.

Опитът от досегашното ми взаимодействие с БЪРД показва, че фактите не са на почит в тази медия. И в този случай тя отново е източник на дезинформация. Оставям на вас да прецените дали това е обикновен непрофисионализъм или е част от политическа атака.