Вътрешният министър иска наказателна отговорност за шофьори с 0,5 промила алкохол в кръвта

1
61
Калин Стоянов

Румънци, украинци и молдовци са големите каналджии в България

Вътрешният министър Калин Стоянов бе категоричен, че застава зад всеки служител на МВР, който съвестно изпълнява своите задължения.

Ако полицай прецени, може да носи и три оръжия“, подчерта Стоянов във връзка със случая от преди седмица, когато полицай простреля младеж, извършил грабеж. По-късно 18-годишният с криминално досие почина.

Тепърва ще се установява разстоянието, от което е стреляно, къде е входно-изходната рана“, подчерта Калин Стоянов. Министърът бе категоричен, че полицаят правомерно е използвал оръжието си и застава зад неговите действия.

Попитан защо полицаят е носил личното си оръжие и дали наистина е изпуснал служебния пистолет по време на преследването, министърът коментира:

В момента има много по-добри, нови оръжия. МВР е стартирало процедури за закупуване на пистолети и българските полицаи да имат по-добри оръжия. Поетапното им раздаване“.

По повод катастрофата с мигранти в София, Стоянов заяви, че шофьорът е криминално проявен и неправоспособен, превозвал е 17 нелегални мигранти. Няколко от тях са откарани в различни столични болници за преглед. Колата с мигрантите се е ударила с такси, за щастие водачът на таксиметровия автомобил не е пострадал.

Рано тази сутрин имаме подаден сигнал от служителите на ГД „Национална полиция“ за миниван, който се придвижва по магистрала „Тракия“. Предприети са Предприети са заградителни мероприятия. На входа на София е направен опит да бъде стопиран автомобила, но той оказва съпротива – отказва да се подчини на полицейските служители“, обясни той.

Мигрантският натиск е много висок през последните месеци. Ще ви дам и пример – от началото на годината до момента ние имаме недопуснати 156 000 опита за незаконно преминаване на българската граница. За този период миналата година те са били 100 000“, посочи още вътрешният министър. Той поясни, че мерките, които са взети за охрана на границата, вече дават резултат.

Калин Стоянов посочи също така, че процентът на българите, които се занимават с каналджийство, съществено е намалял. За сметка на това МВР регистрира граждани от Румъния, Украйна и Молдова, който се опитват да транспортират мигранти през България.

Министърът на вътрешните работи е категоричен, че случващото се по българските пътища е абсолютно недопустимо. Според него отнемането на коли при установяване на пиян водач категорично работи, но МВР ще предложи нови санкции.

Ние сме в ситуация, в която трябва да предприемем драстични мерки, МВР ще ги предложи. Предвиждаме наказателна отговорност да се търси от 0,5 промила нагоре. Административна отговорност да се търси от 0,2 до 0,5 промила. Ако тези мерки бъдат подкрепени в Народното събрание съм убеден, че българското общество ще се замисли дали да пие и да шофира“, заяви пред БТВ Калин Стоянов.

Министърът посочи, че в Европа има държави с нулева толерантност към употребилите алкохол водачи.

Стоянов добави, че органите на реда не срещат трудности при установяването на наличие на алкохол, но съществува реален проблем при изследванията за наркотици у водачите.

Там експертизите понякога се бавят и до 6 месеца“, съобщи Стоянов.

В момента за изследване на наличие на наркотици в кръвта има преподготовка, която е до 6 часа. Ако закупим нови, съвременни апарати, тази преподготовка ще е до 15 минути. Тези машини струват не повече от 130-140 хиляди лева. В момента сме в процедура, в която ще ги закупим в абсолютно спешен порядък“, съобщи още министърът на вътрешните работи.