„Възраждане“ искат референдум за Северна Македония

0
44
Костадин Костадинов Снимка: архив

Българското общество е категорично, че не трябва да се правят отстъпки за история, език и култура, заяви Костадин Костадинов

„Има една тема, по която има 100-процентов консенсус в нашето общество – Македония. Има 100-процентов консенсус, че не трябва да се прави отстъп, по един кървав македонски въпрос, в който България е дала стотици хиляди жертви и е водила 5 войни“, заяви в декларация председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов от парламентарната трибуна.

Той подчерта, че българското общество е категорично, че не трябва да се правят отстъпки за българската история, език и култура.

„Но вчера стана ясно, че има разлом, не в обществото, а в управляващата коалиция. Явно има разминавания в коалицията за вдигане на ветото за Македония. Тъй като това е тревожно, от „Възраждане“ искаме референдум. Референдум, какъвто не беше проведен за членството ни в ЕС и НАТО. Глас народен, глас Божи – да се разбере българите одобряват ли намеренията на премиера. Допитването ще даде максимално голяма представителност“, заяви Костадинов.

Лидерът на „Възраждане“ подчерта още, че референдумът няма да струва скъпо, много по-скъпо ще струва продажбата на българската национална чест и достойнство. „Това няма да е компромис, а предателство“, завърши Костадин Костадинов.