„Възраждане“ казаха на президента, че някой го е заблудил – не били опозиция и са готови да управляват

0
58
Снимка: 24 часа

Всички разговори за еврозоната са пряка подмяна на волята на избирателя и скрит и пълзящ държавен преврат, категоричен бе Костадинов

С всеки избор вашата парламентарна тежест расте, но расте и вашата отговорност, обърна се президентът Радев към представителите на „Възраждане“ по време на консултациите за съставяне на правителство. И напомни, че макар да са заявили, че ще са опозиция – като такива също имат отговорност. Попита ги как оценяват предложените от първите две сили законопроекти, за времевия хоризонт на парламента и за приемането на бюджета.

Някой ви е заблудил, никога не сме заявявали, че ще бъдем опозиция – напротив, готови сме да управляваме, защото отговорността ни се повишава, контрира веднага лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов. Той акцентира на необходимостта от приемането на бюджета.

По повод законодателната програма той обясни, че това все още са само заявени намерения, а няма внесени законопроекти. Ние сме за ограничаване властта на главния прокурор, напомни Костадинов.

Като изключим бюджета, най-важното е да не се подменя волята на българския избирател. А един важен въпрос се опитва да се замете под килима – за запазване на лева, предупреди той. И обясни, че до началото на май ще стане ясно, че има над 400 хиляди подписа и референдумът ще стане задължителен. Затова считаме всички разговори за еврозоната като пряка подмяна на волята на избирателя и за скрит и пълзящ държавен преврат, категоричен бе лидерът на „Възраждане“.

Той поздрави служебното правителство за решението за временно ограничаване на безмитния внос на стоки от Украйна, но критикува, че все още не е предоговорен планът за възстановяване в частта за въглищните централи. Беше взето решение на НС, за което „Възраждане“ изигра роля, но вицепремиерът Пеканов още тогава заяви, че не одобрява това взето решение и нищо не е предприето, не знаем дали поради невъзможност или пасивно го саботира, критикува Костадинов.

Преди да говорим за съставяне на правителство, трябва да говорим за приоритетите на България от гледна точка запазване на националния ни интерес, допълни той. И поиска предоговаряне на отношенията с европейските ни партньори, за да не се допуска неравнопоставеност.

Стабилност, но не на всяка цена, защото 12 г. имаше стабилно управление на ГЕРБ, чиито последици всички ние днес търпим, каза Костадинов.

Критиките му предизвикаха Радев да даде отговор по отношение предоговарянето на дейността на въглищните централи. „Вицепремиерът Пеканов не е казал, че е против, но познавайки тежестта на въпроса и бюрокрацията в Брюксел, и колко трудно се променят тези решения, той изрази скептицизъм, че това ще бъде постигнато изключително трудно. Текат интензивни разговори с ЕК, министърът на енергетиката има няколко совалки в Брюксел, неговият екип непрекъснато е в преговорен процес. Очаквам до края на април да имаме постигнат резултат. Надявам се, че всички осъзнават, че веднъж поет ангажимент пред ЕК, на база механизмите, с които се променят решенията, наистина процесът е много сложен, но се надявам в името на националния интерес на България да имаме успех“, завърши Радев.

В началото на януари 48-ото НС гласува решение, с което поиска от правителството да предоговори с Брюксел удължаване на срока за намаляването на емисиите от въглищните централи. В плана за възстановяване е фиксирано, че до 2026 г. те трябва да бъдат редуцирани с 40%, като за базова е взета 2019 г. Решението на НС бе подкрепено от “Продължаваме промяната”, ГЕРБ и “Възраждане”.