„Възраждане“ внасят жалба в Конституционния съд за зелените сертификати

0
24
конвенция
Снимка: архив

Според Костадин Костадинов проверката на РЗИ е отговор на това, че той вчера поиска оставката на Асена Сербезова

„Възраждане“ внасят днес жалбата до Конситуционния съд във връзка със зелените сертификати. Те са събрали необходимия минимум от 48 подписа, като са били подкрепени от 17 депутати от ГЕРБ-СДС и 18 от ИТН.

„Както бяхме заявили още, когато беше прието и влезе в сила решението на парламента за въвеждане на зеления сертификат за достъп до сградата на Народното събрание, ние подготвихме жалба до Конституционния съд и започнахме да водим разговори с представители на политическите партии в парламента за подкрепа, като искам да подчертая, че тази жалба не касае единствено достъпа до Народното събрание, съответно зеления сертификат тук, тя касае зеленият сертификат като цяло.

С решението на Народното събрание ни беше дадена една възможност, която иначе нямахме, защото, както е добре известно, Конституционният съд може да бъде сезиран само и единствено по повод на решения, които имат статута на закон, не може да бъде сезиран заради заповеди на министри, а зеленият сертификат е въведен със заповед на министъра на здравеопазването. За добро или лошо с взетото напук и на инат решение в Народното събрание на нас ни се даде възможност сега да атакуваме зеления сертификат в цялост. Още от самото начало подчертаваме, че въпросът не е за това дали депутатите, журналистите и служителите в Народното събрание ще трябва да влизат със зелен сертификат в парламента, а за това, че правилата трябва да бъдат за всички еднакви. Ние считаме, че зеленият сертификат трябва да бъде премахнат за абсолютно всички граждани“, категоричен бе председателят на ПГ на „Възражадане“ Костадин Костадинов.

Той коментира и проверката на РЗИ днес, която установи, че всички депутати от „Възраждане“ са без маски и те са поканени да си заплатят глобите.

Вчера поискахме оставката на здравната министърка и днес идва проверка от РЗИ. Моля ви се по-сериозно!“, призова лидерът на „Възраждане“.