Вдовицата на загиналия пилот: Г-н Президент, ще има ли честно разследване, защото всички тези лица са с ваша протекция

0
249
Снимка: фейсбук

Димитрина Попова иска виновните генерали да понесат отговорността си и истината да не бъде прикрита

Вдовицата на загиналия майор Валентин Терзиев – Димитрина Попова, призова военния министър Георги Панайотов да поиска рапорта за уволнение на командира на Авиобаза „Граф Игнатиево“ бриг. ген. Николай Русев. Това тя направи отново от личния си профил в социалните мрежи, където предпочита да излага мнението си, пише „Монитор“.

„Трябваха ми две седмици, за да разбера истината за „нещастния инцидент“ с Валентин Терзиев – без записи, без черни кутии, само с лични средства и много ограничено време, и се чудя на МО, БА и в частност ВВС на вас колко време ви трябва, за да я затриете и потулите. Министър Панайотов, това че не е пилотска грешка, го знаех още на 9-ти юни, след като се разбра че няма отказ в техниката. Но Вие тогава твърдяхте друго, а и няма гаранция, че сега „палачинката е обърната“, заради медийния и обществен натиск, но до края на следствието може пак пилотът да е виновен“, пише Димитрина Попова. По думите й имената на щурманите изобщо не са необходими, защото и те не са виновни или по-скоро също са с по-малка вина. Но тя предполага, че именно с тях ръководството на ВВС ще „си измие“ ръцете в хода на следствието.

„Като дадете орден на м-р Терзиев на церемонията (звучи по-скоро като за изчистване на имиджа на МО и ВВС, отколкото за почести), може да поискате и рапорта за уволнение на ген. Русев – защо е дал съгласието си и е положил подписа си за провеждане на тези стрелби, при положение, че осигурява по 12 ч. нальот на пилотите и не осигурява подготовка на подчинените си, а ги изпраща на гибел. Да поискате рапорта на зам.-нач. щаба на ВВС Луканов – защо не е отменил стрелбата, а даже е „натискал“ мишената да бъде поразена, защото видите ли ще се изложим и пострадаме, ама кой по-точно и пред кого – пилота или „пагоните на някой“ и не на последно място на ген.

Мирчев и ген. Петров – зам.-командири на ВВС – ръководителите и организаторите на това учение, защо се провежда учение „на хартия“, а нямаме ресурс за него (аналогично е със „самолетите на Борисов“), защото тези хора явно нямат чест и са „петно“ за БА и ВВС“, призовава вдовицата. Този път тя сочи конкретни имена на хора под пагон, от които е зависело учението.

Димитрина Попова се обръща директно към президента Румен Радев, който в момента е върховен главнокомандващ, но е и бивш пилот и командир именно от авиобазата в село Граф Игнатиево. „Забравете за последните 13 сек. и последните думи на пилота (всъщност почти сигурно е, че това не са последните думи, ако секундите са 13), а извадете предпоследните 13 сек., те са напълно достатъчни за истината и не са необходими черни кутии, кабели, Украйна и т.н. И накрая Г-н Президент, ще има ли честно разследване и дело (а такова ще има), защото всички тези лица са с Ваша протекция и ще бъде ли военна прокуратура независима или Гешев е прокурора на Борисов, а военна прокуратура е на Радев. И ние очакваме промяна…….???“, пита тя. В края на поста си уточнява, че не нанася обвинения, а само задава въпроси и търси отговори и иска виновните да понесат своята отговорност.

В последните няколко изречения вдовицата се обръща и към действащите летци, като им пожелава кураж. „Кураж на всички действащи летци, и Терзо нямаше да се откаже, ако беше някой друг. Но това командване ли искате и така ли искате да продължава? Защото с политически гръб е така. Промяната зависи от вас, а не от тях – борете се и не мълчете! Да говориш, когато казваш обективната истина не е измяна. Измяна е всичко, което в момента се случва в БА, а и в цялото управление на България“, пише Димитрина Попова.