Защо шефът на президентския кабинет няма достъп до класифицирана информация ?

Дали пък Иво Христов не е имал контакти с руски служби покрай баща си ?

0
448
президент
Иво Христов

Страхува ли се Иво Христов от проверки за контактите си ?

Стефан Ташев

Депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров сезира ДАНС, Комисията за защита на класифицираната информация и Главният прокурор за изтичане на класифицирана информация от президентството.

Според него става дума за секретна шифрограма е от 26 февруари 2017 година, когато страната е управлявана от служебното правителство.

„Отнася се за проведени разговори на посланика Тихомир Стойчев с представители на корпорацията, производител на изтребителите Ф16“, уточни народният представител. Шифрограмата е била предназначена и за Иво Христов, началник на кабинета на президента Румен Радев.

Проблемът е, че Христов няма достъп до класифицирана информация, което стана ясно от писмо-отговор на депутатско питане от Антон Тодоров до Държавната комисия за сигурността на информацията-ДКСИ през май тази година.

Тогава от президентството гордо си замълчаха по темата. Началникът на кабинета на Румен Радев наистина няма достъп до секрети, защото не е подавал искане до компетентните органи да му бъде издадено такова, научи Breaking.bg.

От назначаването му за началник на кабинета на Радев с указ на държавния глава от 23 януари 2017 г. Христов не е имал достъп до секрети и въобще не е правил опити да получи разрешение за достъп. Това е прекалено странно за заемането на такъв важен пост в държавата.

Според правилника за работата на президентската администрация:

 Началникът на кабинета планира, организира, ръководи, координира и контролира служителите и дейностите, подпомагащи президента при вземане на решения, формиране на позиции и становища, както и при предприемането на инициативи.

Началникът на кабинета организира и ръководи дейностите по подготовка на визитите, срещите и публичните изяви на президента, произнасянето на речи и изпращането на поздравителни и съболезнователни писма.

Как тогава Христов подпомага президента при взимането на решения при положение, че няма достъп до важна секретна информация остава пълна мъгла.

Според запознати обаче Иво Христов е отказал да бъде проучван от службите за достъп до секрети, защото е щял да получи категоричен отказ затова.

Според Закона за защита на класифицираната информация, чл. 57, ал 1 отказ от издаването на класифицирана информация става когато проучваното лице не отговаря на някое от изискванията по чл. 40, ал. 1, а именно

  1. притежава българско гражданство
  2. е пълнолетно;
  3. има завършено средно образование;
  4. не е осъждано за умишлено престъпление от общ характер, независимо от реабилитацията;
  5. е надеждно от гледна точка на сигурността;
  6. не страда от психически заболявания, удостоверени по съответния ред;
  7. е определено като надеждно за опазване на тайна.

От какво се опасява началникът на кабинета на президента тогава ?

Дали пък от биографията на баща си-Христо Христов-офицер от Разузнавателното управление на Министерството на народната отбрана-РУМНО, или казано по-просто военното разузнаване на комунистическа България ?

Според публикации на Антон Тодоров в сайта Фактор-родителят на бъдещия шеф на кабинета на Румен Радев е завършил курс във военно-политическото училище „Йосиф Сталин”, бил е заместник-командир по политическата част в армията-ЗКПЧ и партиен секретар.

От 1964 г. става кадрови офицер от РУМНО и работи като резидент на службата под прикритието на вицеконсул в Истанбул. Там Христо Христов е и партиен секретар на посолството.

През 1973 г. бащата учи във Военно-политическата академия на ГРУ (Съветското военно разузнаване). През 1984 г. Христо Христов е резидент на РУМНО в Брюксел и ръководи резидентурата на разузнаването което работи активно срещу НАТО и бъдещия европейски съюз.

Дали пък Иво Христов не е имал контакти с руски служби покрай баща си-техен служител и затова се притеснява от проверки на ДАНС и ДКСИ ? Въпрос на който в президентството нямат отговор.

Има и друг важен въпрос-кой дава секретни материали на Иво Христов, след като той няма достъп да такава информация ? Той е с повишена трудност.

Случаят с Иво Христов не е единственият в президентството. Румен Радев назначи за свой съветник по сигурността и отбраната бившето си ВКР-Военно-контраразузнаване- Трети отдел на Държавна сигурност-Илиян Алипиев, явно контролирал бъдещия президент в поделението на ВВС в Равнец. Там е започнала кариерата на бъдещия шеф на ВВС и настоящ президент.

Представителят на ВКР в Българската народна армия се занимаваше със събиране на информация, най-вече доноси, срещу офицери и войници, тяхното контролиране и вербуване.

Алипиев е обявен за щатен служител на Трето управление на ДС от Комисията по досиетата. Каква е връзката между ченгето наблюдаващо поделението в Равнец и новопостъпилият пилот остава загадка. Засега.

Ще добавим само, че Алипиев бе и.д. шеф на Държавния резерв през 2006 г. по време на управлението на Емел Етем, вицепремиер и министър на бедствията и авариите. Неин заместник бе Делян Пеевски.

Преди да го сложат за шеф на резерва Алипиев бе началник на неговия инспекторат. По-късно се оказа, че в тази си роля той е събирал компромати и доноси срещу шефа на резерва ген. Димитър Димитров и неговият заместник Георги Богданов. Ченгето си остава ченге.

Как Алипиев се е сдобил с достъп до класифицирана информация също е интересен въпрос. Но от президентството мълчат като риби.