Вили Лилков: Ако Борис Бонев бъде предложен отново, ще се превърне в проблем за СОС

0
203
Вили Лилков Снимка: БНТ

Той ще трябва да реши дали да не направи крачка назад, казва общинският съветник от „Синя София“

„Досега в разговорите между ПП-ДБ-СС и основните политически сили ГЕРБ-СДС не взеха участие, а ключът от решението за успешната работа на Общинския съвет се държи именно от тези две политически сили.“ Това коментира пред БНР проф. Вили Лилков – общински съветник от „Синя София“, за блокирания избор на председател на Столичния общински съвет.

„Чисто аритметично единствено ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ могат заедно да формират политическо мнозинство, което да гарантира стабилност на управлението. Другият вариант е ПП-ДБ да се коалират или сключат споразумение с БСП, което е малко вероятно. Там чисто идеологически двете формации подчертават различията помежду си“.

На национално ниво видяхме, че вариантът сглобка не върви, подчерта Лилков и добави, че не би искал СОС да влиза в такъв вариант на ръководство и на работа. Според него трябва да се подпише споразумение за управление, което да бъде подкрепено от ясно мнозинство.

„Ако няма ясно политическо мнозинство, и бъдещият председател на Общинския съвет, и целият Общински съвет ще бъдат заложници на определени ситуации на т.нар. плаващи мнозинства, които с времето се превръщат и в плаващи пясъци, а много често се трансформират в икономически мнозинства и накрая се получават картинки, които на много места в страната сме виждали.

Председателят на СОС трябва да има здраво мнозинство, за да може да управлява, иначе ще се превърне в класен ръководител, който да успокоява политически страсти“, категоричен е общинският съветник.

Общинският съвет даде 10 дни възможност за разговори. В това време би трябвало двете политически сили да намерят пресечни точки, да подпишат програма за управление – така и кметът ще може да структурира своите приоритети и да подготви бюджета, и те да станат гаранти, че тази програма ще се изпълнява, изказа мнението си той.

Лилков напомни, че досега разговорите на ниво лидери на софийските формации не са довели до резултат. Според него този разговор може би трябва да бъде изнесен на по-високо ниво.

Това не ми се искаше, но дотам се е стигнало, каза той и добави, че трябва да се успокоят страстите и да седнат да си говорят. „Синя София“ вижда доста пресечни точки и общи неща, и те биха ги подкрепили, ако бъдат поставени в СОС, коментира Лилков.

Общинският съветник от „Синя София“ е сигурен, че разговорите между първите политически формации ще доведат до резултат. В противен случай това ще означава криза и нови избори за Общински съвет.

„Ако се стигне до нови избори, тези печални герои, които доведоха до това състояние на нещата, не би трябвало изобщо да си показват главата на следващи избори“, смята той. И отбеляза, че докато вървят разправиите, проблемите вече чукат на вратата на кметовете и зам.-кметовете.

Според него, ако Борис Бонев бъде предложен отново, може би ще се превърне в проблем за Общинския съвет и той ще трябва да реши дали да не направи крачка назад.

До края на месеца „Синя София“ ще внесе при кмета приоритетите си.