Виолета Лорер и Естел Тодорова привикани на разпит в полицията заради здравната каса

0
1709
Виолета Лорер и Естел Тодорова Снимка: BIG5

На 31 август от 14 ч Виолета Лорер и Естел Тодорова са привикани в Главна дирекция „Национална полиция”, съобщава BIG5, като се позовава на достоверни източници. Според информацията дамите от „Промяната“ се разследвли за корупция и изнудване за времето, в което бяха в управлението на Националната здравноосигурителна каса.

„Съпругата на Даниел Лорер и близката им Естел Тодорова бяха назначени в Надзорния съвет на Зздравната каса като представители на правителството на Кирил Петков на 20 януари 2022 г.

Виолета Лорер, освен че е съпруга бившия министър на иновациите и растежа, бе началник на кабинета на вицепремиера по еврофондовете и финансов министър Асен Василев. През 2013 г. Виолета Лорер заемаше поста зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство на министър-председателя Марин Райков, а през 2021 г. бе зам.-министър на финансите в първото служебно правителство на министър-председателя Стефан Янев. През периодите на заемане на двете длъжности е член на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса.

Естел Василева–Тодорова пък е възпитаник на УНСС и в периода май–август 2021 г. бе съветник на министъра на финансите Асен Василев в първото служебно правителство на Стефан Янев.

На 11 август служебното правителство смени представителите на държавата в Надзорния съвет на НЗОК. За представители на МС бяха определени Александър Златанов, Людмила Петкова, Мария Беломорова и Борис Михайлов, на мястото съответно на Васил Пандов, Виолета Лорер, Естел Василева -Тодорова и Румен Спецов.