Влекачи ще опитат да изтеглят заседналия край Камен бряг кораб

0
46
Заседналият край Камен бряг кораб

В морето са попаднали неповече от 200 кг азотен тор, твърдят от Морската администрация

Влекачи ще опитат да изтеглят заседналия кораб край Камен бряг. Мина повече от седмица преди да се предприеме така необходимата спасителна акция, пише БНТ.

Днес беше изтеглен и специалният кран, който прехвърляше азотните торове от кораба на специална баржа.

Повреда в една от машините спря операцията по прехвърляне на азотните торове.

Именно при нея от видеа и сигнали във фейсбук се видя, че се изхвърлят част от тора директно в морето.

Александър Тодоров, представител на сайта, показал кадрите, заяви пред бТВ, че е била използвана неподходящ кофа за преместване на азотните торове.

„Това е безобразие, което видяхме вчера при разтоварване на кораба. Държавата не успя да намери кофата, с която се разтоварва, а видяхме как опасният тор попада в морето. Използван е грайфер, който би бил по-полезен за товарене на инертни материали като чакъл. През последните 12 години морският неправителствен сектор предупреждава, че не сме готови за мащабен инцидент“, каза още Тодоров.

Изпълнителният директор на Морска администрация Живко Петров каза пък за БНТ, че машината, която трябвало да пакетира азотният тор се е развалила, и затова те са били прехвърляни със специално гребло. Петров каза, че във водата са попаднали едва 100-200 кг азотни торове и няма опасност за околната среда или тя не е толкова голяма.