Вместо компенсации за засегнатия от пандемията бизнес, служебното правителство предлага кредити

0
95
Гълъб Донев Снимка: БНТ

Собствениците на заведения си искат обезщетенията за март и април по програмата „Подкрепа чрез оборотен капитал“

Вместо помощ за засегнатия от пандемията бизнес правителството обеща… кредити. От асоциацията на собствениците на заведения твърдят, че служебното правителство е спряло компенсациите им за март и април, когато бяха затворени. Обезщетенията са по програмата „Подкрепа чрез оборотен капитал и за тях са отделени средства в НАП, казват от асоциацията.

Днес служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев съобщи, че заедно с колегите си разработват допълнителни стимули за работодателите и работещите, така че да почувстват солидна подкрепа от страна на държавата.

Мярката 60/40 ще бъде удължена с 2 месеца, каза още социалният министър. До момента по мярката са изразходени 1,4 млрд. лв. Сега ще бъде удължена с някои корекции.

Икономическият министър Кирил Петков заяви, че целта е да се вкарат оборотни средства към малкия и среден бизнес.

„Имаме огромни средства в българските банки, но част от тях трудно могат да влязат в икономиката, особено в засегнатите сектори. С разрешение на ЕК, предлагаме гаранционна програма, която ще бъде с размер над 2,5 млрд. нови средства в българската икономика. Българската държава застава като партньор и покрива прагът от 50% от риска на банките и до 80% на индивидуалните импозиции”, заяви Петков.

По думите му това означава, че кредитите към малкия и среден бизнес няма да имат нужда от обезпечение.

Това означава, че в рамките на 10 дни може да кандидатствате, само ако сте с истински бизнес, с документи за последните 3 години, да може да вземете до 80% от своите приходи. Ще се кандидатства за 7-годишен период. Няма да има значение от кой бранш сте, стига да сте истински бизнес, каза още министърът, който определи 10-дневния срок за кандидатстване като безпрецедентен.