ВМРО на протест пред резиденция „Бояна“ преди втората среща Петков-Ковачевски

0
77
Снимка: архив

Сърбоманщината няма място в Европейския съюз, категорични са от организацията

Младежката организация на ВМРО организира протест пред правителствената резиденция „Бояна“ преди втория кръг от разговори между премиерите на България и Република Северна Македония Кирил Петков и Димитър Ковачевски.

Причината – опасенията на патриотите, че новата власт предава българския национален интерес по македонския въпрос.

„Тук сме, за да обясним на премиера Петков, че в Македония живеят българи. Да обясним на премиера, да се свети името му, че това да се хилиш в мола без маска в никакъв случай не решава проблема с Македония“, каза бившият депутат от ВМРО Александър Сиди.

Той съзря и символно неглижиране на историята ни – Петков посрещнал северномакедонския си колега Димитър Ковачевски пред паметника на Незнайния войн, но двамата не отдали чест пред монумента на Цар Самуил, намиращ се на броени метри оттам.

„Проблемите не се коренят в самолетна линия София-Скопие, а в езика български, който тези хора оттатък границата се опитват да откраднат ежедневно. Сърбоманщината няма място в Европейския съюз“, смятат от ВМРО.

Изказването на премиера Петков, намекващо, че в България е имало фашизъм, граничи с безумие, категоричен е Сиди. „Фашизъм е тезата, която сърбоманската пропаганда в Македония лансира от години“, обясни той.