Води се разследване по сигнал на „Инса ойл“ срещу Асен Василев

0
1369
Георги Самуилов е собственик на "Инса ойл". Снимка: 24 часа

Вицепремиерът не е обвиняем

Има образувано досъдебно производство по сигнал на „Инса ойл“ срещу вицепремиера Асен Василев, стана ясно от изказване на вътрешния министър Бойко Рашков пред репортери в парламента. Рашков каза, че делото е срещу Василев, но говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев, заяви пред БТВ, че досъдебното производство е образувано за длъжностно престъпление, но Василев не е обвиняем. Според закона се образува дело за престъпление, а не срещу някого. Едва след като се съберат доказателства, се повдига обвинение, поясни той.

На 15 март от компанията „Инса ойл“ ЕООД, за която Василев обяви, че заедно със „Сакса“ ООД са винoвни зa пaниĸaтa c гopивaтa в началото на месеца, съобщиха, че са подали сигнал в прокуратурата срещу вицепремиера. Той повикал представители на фирмата на среща на „4 очи“ с неясен контекст. За нея те щели да сигнализират и европейския комисар по енергетиката Кадри Симсон.

От „Инса ойл“ твърдят, че Асен Василев не е представил никакви смислени и категорични аргументи за обвиненията си за всяване на паника на пазара на горива, а е пренебрегнал и факта, че по същото време цените на дизела и бензина в Румъния и Сърбия бележат аналогичен скок.