Военният министър за приземения малък самолет: Центърът в НАТО го е възприел като потенциален риск

0
35
Драгомир Заков Снимка: Нова

Това, което стана с газа, се случва с лицензите на военните заводи от руската страна, коментира Драгомир Заков

Става въпрос за стандартна процедура, която е в рамките на НАТО. Българското въздушно пространство е част от интегрираното пространство на НАТО, няма как да се лети в него без спазване на правилата. Нашите изтребители са вдигнати по сигнал от командването на НАТО. Очевидно самолетът е правил действия, които центърът в НАТО е възприел като потенциален риск. Това каза на брифинг военният министър Драгомир Заков.

„След този сигнал е задължително вдигането на изтребители. Българският изтребител визуално е опознал обекта, опитал е радиовръзка, не е имало отговор и самолетът е кацнал в Плевенско. Очевидно става дума за тренировъчен полет, за неспазване на правилата. Всички процедури трябва да се спазват, може би е имало риск и за Румъния“, допълни Драгомир Заков.

Той коментира информацията за отнети лицензи от Русия така: „Нямаме официално депозирано писмо от руската страна, това не е изненада. Това, което стана с газа, се случва с лицензите. В този смисъл има добра перспектива за българските фирми, ако успеят да нагласят своята работа така, че да не използват повече такива лицензи“.

„Трябва да имаме алтернатива и диверсификация“, каза още Драгомир Заков.

Военновъздушните сили прехванаха и приземиха самолет нарушител Чесна-150 вчера в късния следобед. Той е навлязъл във временно резервирана зона без полетен план и без включено устройство за връзка с наземните радари.

Задействани са изтребителите МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево, които го прихващат и го съпровождат до летище Бохот край Плевен. Цялата операция е извършена за около пет минути.