Военноморските сили на САЩ заловиха похитителите на танкера с българи на борда

0
103
Снимка: pixabay

Опитали да избягат с малка лодка

Военноморските сили на САЩ заловиха въоръжените лица, които вчера задържаха временно танкер близо до бреговете на Йемен, в чийто екипаж има и двама българи. Информацията е на „Асошиейтед прес”, които се позоват на официални представители.

Две балистични ракети, изстреляни от контролираната от хусите част на Йемен, се разбиха в близост до американския военен кораб, който помагаше на танкера в Аденския залив. Това се случва на фона на поредица от нападения срещу кораби, свързани с войната между Израел и „Хамас“. Международно признатото правителство на Йемен обвини подкрепяните от Иран хуси за нападението, въпреки че бунтовниците, които управляват столицата Сана, не поеха отговорност нито за залавянето на кораба, нито за ракетната атака.

Нападението срещу танкера „Сентръл Парк“ бе извършено в Аденския залив. Корабът е плавал под флага на Либерия и е собственост на компанията „Зодиак меритайм“. Централното командване на американските въоръжени сили каза в изявление тази сутрин, че е поискало похитителите да освободят плавателния съд. „Впоследствие пет въоръжени лица слязоха от кораба и се опитаха да избягат с малка лодка“, заяви Централното командване и допълни, че американски военен кораб ги е преследвал, в резултат на което нападателите са се предали. Командването не е идентифицирало задържаните.

Рано тази сутрин „Зодиак“ съобщи, че корабът е бил натоварен с фосфорна киселина и екипажът, състоящ се от 22 моряци от България, Грузия, Индия, Филипините, Русия, Турция и Виетнам, не е пострадал.