Войната с оказалия се неблагодарник Радев продължава

0
1508
Румен Радев и Корнелия Нинова Снимка: архив

Остава да видим кой ще се окаже по-голям генерал…

Огнян Минчев

Огнян Минчев, фейсбук

Конкретните мотиви за изключването засега не са обявени, но причините зад тях не са тайна за никого. БСП е разделена на управляващ екип и непримирима опозиция, за чийто неформален лидер се счита Румен Радев.

Урокът, който Корнелия Нинова научи на собствения си гръб, е стар, колкото е стара и самата политика. Когато искаш да номинираш някого за политическа позиция, много е изкусително да се спреш на посредствен, неопитен и затова – обещаващ да бъде послушен кандидат. Повечето значими лидери – и особено диктаторите в историята, са издигани от своето обкръжение с такива мотиви – семпъл човечец, няма да пречи, ще го махнем, когато пожелаем.

Йосиф Висарионович се намести на върха на болшевишката глутница точно по този начин. Троцки не бе подходящ за другите инетелектуалци в партията – прекалено умен, прекалено властен, прекалено жесток… Прекалено ли? Йосиф Висарионович ще ви покаже на вас какво е властолюбие и жестокост…

Така Корнелия номинира Радев, а определената за вице Илияна Йотова му скръцна със зъби профилактично още в самото начало – да внимава да не загуби доверието на партията… Само че новият титуляр се изпракса, оглави „народния бунт“, осигури си втори мандат и мобилизира цялата червена опозиция срещу благодетелката си Корнелия (сега – тя ли беше благодетелят или Решетников – друга тема…).

Нещо повече – за да запази и засили своята власт начело на една формално почти безвластна институция като президентството, Радев реши да си направи собствена партия и командирова начело на новия партиен проект двама свои млади министри – да „продължат промяната“.

Избори обаче се печелят не само с последни отблясъци на младежка харизма, а преди всичко със структури за електорална мобилизация. Опозицията на Корнелия около „Дондуков“ осигури тази червена апаратна инфраструктура, която „изстреля“ Кирил и Асен на първото място в състезанието от 14 ноември. Разбира се, за сметка на гласове и организации, откъснати от БСП.

Това, види се е преляло чашата на „Позитано“ и днес сме свидетели на ответния удар – изключването на този, който вероятно е оглавил изборната организация за новата партия, и който поради семейната си биография и апаратните си позиции очевидно се е смятал за неуязвим.

Изключването му е тежък удар за червената опозиция, но също така и решителен жест за довършване на разцеплението в червената партия. „Дондуков“ и без друго ще отвърне на удара, но за самия Радев не е много изгодно да клати лодката на сглобената от неговите хора коалиция още в първите дни и седмици на съществуването й.

Корнелия Нинова разигра отлично картите си по включване на БСП в коалиционния формат „4 + 1″… Войната с оказалия се неблагодарник Радев продължава. Остава да видим кой ще се окаже по-голям генерал…