Връщат хартиените бюлетини за изборите

0
954
Снимка: архив

ЦИК бави промените в Изборния кодекс

Още тази седмица в сряда или най-късно идната седмица депутатите се захващат с промените в Изборния кодекс, чрез които заедно с машините за гласуване ще се въведат отново и хартиените бюлетини във всички секции. Това съобщиха пред “Труд” юристи от управляващото мнозинство.

Причината за забавянето, почти два месеца след внасянето на текстовете с поправките, се оказа в Централната избирателна комисия. “Изчакваме становището на ЦИК и законопроектът ще бъде в дневния ред на комисията. Имах готовност за тази седмица, но се надявам това да се случи най-късно следващата”, заяви пред “Труд” председателят на комисията по конституционни и правни въпроси в 47-ото Народно събрание Милен Матеев.

“Труд” потърси за коментар председателя на ЦИК Камелия Нейкова, която заяви, че в комисията още работят по становището си за законопроекта, “но в момента не мога да кажа нищо конкретно”. Юристи с многогодишен опит в пленарната зала припомниха, че преди няколко седмици от Обществения съвет на ЦИК е представен доклад, в който се казва, че законодателни промени са необходими веднага, тъй като са констатирани много нарушения с гласуването само с машини.

Проектът за изменение и допълнение на Изборния кодекс вече е минал и през коалиционен съвет, потвърди пред “Труд” зам.-председателят на ПГ на БСП Филип Попов, който е един от вносителите за връщането и на хартиената бюлетина в изборния процес. “Нямаме подкрепа от останалите формации в коалицията ПП, ИТН и ДБ, но от БСП сме категорични, че трябва да има възможност както с хартиена бюлетина, така и с машина.

В проекта предвиждаме и да няма вече т. нар. тъмни стаички, а както в много държави от ЕС, да има параван, който само да прикрива тайната на вота от комисията, но същевременно да няма възможност избирателят да снима гласуването си и след това да отчита евентуален контролиран вот”, заяви Филип Попов. По думите му предложението за връщането на хартиената бюлетина е и заради множеството хора, които не са гласували заради притеснение как избирателят ще се справи с машините, особено по-възрастните. Други пък нямали доверие на машинния вот заради съмнения, че резултатите могат да се манипулират. “Надявам се колегите в залата да разберат, че тази ниска избирателна активност води до делегитимация на органите в Република България”, посочи Филип Попов.

Социалистите не са инициирали разговори за подкрепа с останалите партии в 47-ото Народно събрание. Още през април, когато от БСП внесоха поправката за връщането на хартиената бюлетина в Изборния кодекс, от ГЕРБ и ДПС дадоха да се разбере, че ще подкрепят предложенията на БСП. ГЕРБ, БСП и ДПС обаче имат 119 депутати и при тази конфигурация задължително ще трябват гласове и от “Възраждане” за приемане на поправката за хартиената бюлетина.

Със сигурност свои предложения в Изборния кодекс ще внесат и от “Възраждане”, стана ясно от думите на лидера на партията Костадин Костадинов. “Нашата позиция е, че трябва да се подобри сегашното гласуване, защото на последните избори се видя, че когато има контрол между машинния вот и разписките от машините, когато се преброят хартиените отрязъци, е много по-голяма вероятността да не се допуснат манипулации. Но има една малка подробност – в момента, ако има несъответствие между протокола от машината и разписките, се зачита вота от протокола, а това не е правилно”, каза Костадинов пред “Труд”. “Предложенията ни ще са в тази посока”, отбеляза още лидерът на “Възраждане”.

Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ, пред “Труд”: ГЕРБ ще подкрепи предложенията на БСП, решението е надпартийно

Нашата парламентарна група ще гласува законопроекта за промяна на Изборния кодекс. С промените, които направиха в 45-ото Народно събрание мнозинството на протеста, ние, от ГЕРБ, твърдяхме, че се нарушени правата на повечето български граждани, защото няма равнопоставеност при гласуването. Никъде в държавите от Европейския съюз не е признато гласуване само с машини. То показа своите слабости и на него се дължи факта, че имаше толкова ниска избирателна активност. В този смисъл сме абсолютно убедени в правотата на промените, независимо че са предложени от парламентарната група на БСП. Това е надпартийно решение, което ние, в ГЕРБ, сме взели много отдавна и ще подкрепим текстовете.