Връщат всички ученици в клас от понеделник

0
39
Снимка: архив

Тестове ще се правят веднъж седмично

Всички ученици от 1-и до 12 клас ще се върнат в училище от понеделник, увери служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров.

„Сутринта обсъждахме с експертите от здравното министерство възможностите за осигуряване на безопасна среда и възможностите, при които учениците могат да се върнат в клас. Предложението на експертите е тестването на учениците да се прави веднъж седмично, защото епидемичната ситуация го позволява, броят на заразените намалява непрекъснато и регистрираната заболяемост при деца под 19-годишна възраст е изключително ниска. Освен това резултатите от тестовете, които се провеждаха в училищата през предишните две седмици, сочат нисък процент на положителни резултати“, каза Кацаров.

По думите му тестването веднъж седмично повишава леко риска, но е пренебрежимо малко повишение и не представлява сериозна опасност за цялостната ситуация

„Това важи за всички деца от 1 до 12 клас. За всички ще са осигурени щадящи тестове“, заяви министърът на здравеопазането.

„Макар че не е наше задължение да купуваме тестове за училищата. Ангажирахме се с това, за да помогнем на МОН“, изтъкна той.

Кацаров отново подчерта, че за големите ученици могат да се използват назални тестове за възрастни и пак прехвърли към МОН, които по думите му могат да вземат това решение.

Министърът подчерта, че има договорени количества тестове, които по тяхна оценка, трябва да стигнат поне до средата на януари.

Наличните количества, които в момента са в склада на БЧК и разпределени до МОН, ще стигнат за две седмици. Става въпрос за всички общини, където заболяемостта е над 250 на 100 000.