ВСС решава дали да отстрани Гешев на 12 април

0
84
Снимка: архив

Главният прокурор заяви, че няма никакви притеснения и не вижда юридически аргументи

На 12 април ВСС ще реши дали да прекрати предсрочно мандата на Иван Гешев като главен прокурор.

Съветът прие като допустими за разглеждане по същество 5 от посочените от правосъдния министър Надежда Йорданова основания и три – частично. Едно беше отхвърлено като недопустимо, съобщи БНТ.

Заседанието не беше излъчвано онлайн заради хакерска атака, стана ясно по-рано днес.

На влизане на заседанието на ВСС главният прокурор обяви, че се надява „целта да не е само и единствено овладяване на прокуратурата, защото иначе се превръщаме в полицейска държава“.

Правосъдната министърка Надежда Йорданова, която поиска отстраняването му предсрочно, го отрече. „Не е вярно твърдението, че това е опит да се овладее прокуратурата. Запознах се с 28-те страници становище на главния прокурор. Нека видим какво ще реши колегията, не мога да спекулирам“, коментира Йорданова.

По време на дебата главният прокурор Иван Гешев каза, че с искането се разкрива личното мнение на министъра на правосъдието към главния прокурор. Той заговори за разделението на властите. Той заяви, че не би си позволил да дава препоръки на някой от изпълнителната власт, за да не нарушава разделението.

„В предложението почти няма описание на действия и бездействия, извършени от моя страна лично“, каза още Гешев. Главният прокурор заяви, че няма никакви притеснения и не вижда юридически аргументи.