Всяка партия в четворната коалиция ще има вицепремиер, шефът на „Еконт“ и Денков може да хартисат от правителството

0
361
Асен Василев

Три от номинациите на ПП са Петков за премиер, Василев – министър на финансите и Рашков – МВР

„Още се уточнява структурата на Министерския съвет. Идеята е всеки от коалиционните партньори да има вицепремиер“, коментира пред Нова тв Асен Василев от „Продължаваме промяната“.

„Все още не е ясно дали ще има министерство на държавните дружества, защото разговорите са в ход. Асен Василев ще е предложението на „Продължаваме промяната“ за министър на финансите“, подчерта самият той.

„Надявам се утре към края на деня да имаме текст, който да можем да обсъдим с различните партийни лидери. И в понеделник или вторник да започнат процесите по доуточняване на всички текстове и придвижването им към партийните органи за получаване на мандат за подписване на коалиционно споразумение”, допълни Василев.

„Има различни предложения, идеята е да са едно или две повече, като някои от министерствата се разделят. Едно от тях е за електронното управление. То ще дръпне структури от различни ведомства”, каза съпредседателят на ПП.

По думите му броят на министрите от всяка партия все още не е уточнен. „Това все още се обсъжда в зависимост от структурата. Ще бъде горе-долу пропорционално на гласовете, които партиите имат в парламента”, каза той.

Министерствата, на които „Продължаваме Промяната” държи и за които са предложили да са водещи, са тези на финансите, на вътрешните работи, на икономиката, за което смятат, че имат голям експертен потенциал.

„Има министерства, където нашият експертен потенциал е по-малък, а част от коалиционните партньори имат доста повече експерти в тази област”, обясни Василев. Той потвърди, че Бойко Рашков ще бъде номинацията за силов министър.

От Василев обаче не дойде категорично потвърждение, че Николай Денков, Николай Събев и Стефан Янев влизат в състава на Министерския съвет.

„В момента структурираме правителство с четиригодишна програма с идеята то наистина да направи промените, които се необходими на страната и да избягаме от политическите кризи”, допълни той и поясни, че България има нужда от стабилност.

Василев обясни защо преговорите, в които се обсъждат имената, не са публични.

„Не мисля, че е коректно да се казва този човек е добър, а онзи – не, и публично да се обсъждат силните и слабите страни”, уточни съпредседателят на ПП.