Втори поправителен вот хората ще го възприемат като фарс

0
130
Васил Тончев

След експеримента с Трифонов България ще се върне към нормалната политическа структура, прогнозира социологът Васил Тончев

Да отидем на втори поправителен на избори хората вече ще го възприемат като абсолютен фарс, посочва пред БНР социологът Васил Тончев.

„Влизаме в хаос. Избирателят няма да го приеме. Ходът на Трифонов е извън правилата и не би могъл да бъде успешен“, коментира Тончев. Той определи ходът на лидера на ИТН като авторитарен.

„Ако досега имахме едно народняшко поведение, на човек близък до народа, на един език и стил, популярен сред народните маси, сега заставаме в позата на образованието, на владеенето на чужди езици, на красивите и умните, но само по себе си това не дава никакви гаранции. Да имаш добро образование, още не значи, че си политик. Политик не се става с назначение“, поясни социологът. Според него шоуменът Слави Трифонов не спуска мостове към евентуални партньори.

„Подходът на Трифонов е неадекватен за рамките на една либерално устроена държава“, изтъква Тончев. По думите му, ако БСП и ДПС се включат в парламентарно мнозинство, ще излязат от изолацията, която им налагат партиите на протеста. Според Васил Тончев най-затруднени ще бъдат „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри, вън!“.

„След експеримента със Слави Трифонов България неминуемо ще се върне към нормалната политическа структура, в която има ляво и дясно. И аз мисля, че това ще дойде скоро“, прогнозира социологът.