Вторият ден на руската инвазия започна с ракетен обстрел на Киев

0
107
Снимки: архив

Поне 2 големи взрива са чути тази нощ в украинската столица

Започна вторият ден на инвазията на Русия в Украйна. Поне 2 големи взрива е имало тази нощ в Киев.

„Ударите срещу Киев с крилати или балистични ракети отново започнаха. Чух две силни експлозии“, написа в профила си в телеграм заместник-министърът на вътрешните работи на Украйна Антон Герашченко.

Жилищен блок в украинската столица гори. Кметът Кличко заяви, че сградата е ударена от ракета. Има ранени, а блокът е заплашен от рухване.

Самолет е паднал в един от южните квартали на града. Медии пишат, че това е руски самолет, който е бил свален и се е разбил в жилищен район, източно от Днепър. Тази информация не е потвърдена от независими източници.

Украински граничен пост в Запорожка област e станал обект на ракетен удар, има жертви, съобщи службата за гранична охрана на Украйна, предаде Ройтерс.

След като изстреля повече от 160 ракети по над 80 цели в Украйна, Русия започна мащабна наземна операция. Войски влязоха в съседната страна от север, изток и юг.

Съобщава се за сблъсъци и загинали в редица градове. Ключова изглежда операцията на руснаците на летище недалеч от Киев. Товарната авиобаза беше превзета от руски командоси. Целта вероятно е тя да бъде използвана като плацдарм, за да кацнат още руски войници и техника.

Украинските части се сражават с руснаците, като дори медиите писаха, че са си върнали контрола над летището. От Съединените щати обаче заявиха, че тяхното разузнаване сочи, че руските войски са още по-близо до Киев.